Regels voor zzp'ers veranderen definitief per 1 mei
In de Eerste Kamer heeft een ruime meerderheid voor de afschaffing van de VAR gestemd, de Verklaring Arbeidsrelatie. Dat betekent dat zzp'ers en hun opdrachtgevers vanaf 1 mei aanstaande moeten gaan werken met modelovereenkomsten van de Belastingdienst.
De VAR is een verklaring van de Belastingdienst waarin staat dat een zzp'er echt ondernemer is. De opdrachtgever hoeft dan geen loonbelasting en sociale premies te betalen, zoals bij een werknemer.
Volgens het kabinet wordt daar misbruik van gemaakt en zijn te veel zzp'ers eigenlijk een soort werknemer. Staatssecretaris Wiebes wil met de nieuwe regels deze 'schijnzelfstandigheid' tegengaan, en opdrachtgevers belasting en premies laten betalen.
Papierwinkel
Veel zzp'ers en hun opdrachtgevers zijn bang dat zij in een ingewikkelde papierwinkel terechtkomen, terwijl er in verhouding maar weinig schijnzelfstandigen zijn. De Eerste Kamerleden ontvingen veel bezorgde mails en brieven.
Staatssecretaris Wiebes heeft beloofd dat zzp'ers en hun opdrachtgevers een duidelijke uitleg van de Belastingdienst krijgen, dat er echt alleen streng wordt opgetreden bij schijnzelfstandigheid en uitbuiting, en dat er een overgangstermijn geldt tot 1 mei 2017.
Hierdoor stemden VVD, PvdA, CDA, PVV, SP, SGP, 50Plus en de OSF uiteindelijk toch voor de omstreden wet. D66, ChristenUnie, GroenLinks en PvdD stemden tegen.
In Nederland werken zo'n 800-duizend zzp'ers die als zelfstandige hun hoofdinkomen verdienen. Zo'n 600-duizend zelfstandigen verdienen er als zzp'er een 'deelinkomen' bij. De schattingen hoeveel van hen schijnzelfstandig zijn lopen uiteen van 2 tot 30 procent.