NOS Nieuws

Steun Eerste Kamer voor nieuwe zzp-regels

Een meerderheid van de Eerste Kamer steunt toch de nieuwe zzp-regels van staatssecretaris Wiebes.

Maandenlang hebben de fracties in de Eerste Kamer bezwaar gemaakt tegen de vervanging van de huidige VAR-verklaring door nieuwe 'modelovereenkomsten' tussen zzp'ers en hun opdrachtgevers.

Deze nieuwe overeenkomsten moeten voorkomen dat sommige zzp'ers als een verkapte werknemer aan het werk zijn, terwijl de opdrachtgever profiteert van het feit dat hij geen loonbelasting en sociale premies hoeft te betalen.

Een bezwaar is dat de nieuwe regels gaan gelden voor alle zelfstandigen. Van de thuiszorgmedewerker die net is ontslagen, tot de consultant die duizenden euro's per opdracht kan vragen.

Toezeggingen

Een meerderheid van in ieder geval VVD, PvdA, CDA, PVV, en waarschijnlijk ook de SP, vindt de toezeggingen van Wiebes voldoende om met de plannen in te stemmen. Die gaan dan per 1 mei in.

Wiebes heeft toegezegd dat zzp'ers en hun opdrachtgevers tot 1 mei 2017 de tijd krijgen om aan de nieuwe contracten te wennen en niet meteen een streng oordeel krijgen van de Belastingdienst. Ook een externe commissie zal de nieuwe contracten beoordelen.

Verder zegt hij dat in het nieuwe systeem beter en makkelijker is te controleren of iemand echt ondernemer is of niet. Van de 800.000 zzp'ers in Nederland is naar schatting 10 tot 30 procent 'schijnzelfstandigen'.

Onterecht

De senatoren kregen veel bezwaren binnen van betrokkenen. Zzp'ers zijn bang dat zij door de nieuwe, strengere regels opdrachtgevers kwijtraken omdat die ineens loonbelasting moeten gaan betalen. Opdrachtgevers willen niet dat de zelfstandigen, waar zij al een tijd mee werken, nu gezien gaan worden als werknemers.

Volgens de staatssecretaris zijn deze angsten onterecht. Alleen de situaties die niet kloppen, zoals mensen die als zelfstandige eigenlijk een soort werknemer zijn, worden er door de Belastingdienst uitgefilterd.

Staatssecretaris Wiebes: "Het zal een passende, eerlijke beoordeling worden van deze contracten." Zelfstandigen en opdrachtgevers kunnen de contracten waarmee ze moeten gaan werken alvast inzien op de site van de Belastingdienst.

VAR-verklaring

De huidige VAR-verklaring is een soort goedkeuringsstempel dat zelfstandigen kunnen aanvragen bij de Belastingdienst. De opdrachtgever heeft dan de garantie dat hij geen loonbelasting en sociale premies hoeft te betalen.

De nieuwe 'modelcontracten' worden afgesloten door de zzp'er en de opdrachtgever. Zij spreken duidelijk af dat de zzp'er zelfstandig beslissingen neemt, en bijvoorbeeld niet zoals een werknemer instructies en werktijden moet opvolgen.

Volgende week dinsdag stemt de Eerste Kamer over de wet.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl