CNV en FNV: kabinet hakt geen knopen door over zzp'er
De vakcentrales CNV en FNV hebben geen goed woord over voor het kabinetsbeleid voor zzp'ers. Volgens hen weigert het kabinet knopen door te hakken over de positie van zzp'ers op de arbeidsmarkt.
"Het aantal zzp'ers blijft maar toenemen. Des te opmerkelijker dat het kabinet de zaak op zijn beloop laat", zegt FNV-voorzitter Ton Heerts.
Kwetsbaar
De bonden reageren op het kabinetsonderzoek naar de positie van de een miljoen zzp'ers (zelfstandigen zonder personeel) in Nederland. Volgens het CNV is het een gemiste kans dat het kabinet geen keuzes maakt.
"Dat is slecht voor zzp'ers in kwetsbare posities en slecht voor werknemers die later noodgedwongen zzp'er worden omdat hun baan verdwijnt. De fiscale voordelen voor zzp'ers moeten van tijdelijke aard zijn, zodat alleen starters er gebruik van kunnen maken. Slecht dat het kabinet die keuze niet maakt", zegt CNV-voorzitter Maurice Limmen..
Binnen de coalitie is lang geruzied om tot een reactie te komen op het zogeheten IBO-rapport. Uiteindelijk is besloten dat de zelfstandigenaftrek blijft bestaan en dat er geen verplichte verzekeringen komen voor zzp'ers. Het is geen geheim dat de coalitiepartijen VVD en PvdA niet op één lijn zitten als het gaat om de positie van zzp'ers.
Ziekte
Het IBO-rapport toont volgens de bonden aan dat het met veel partijen goed gaat. Ook toont het rapport dat een deel van de zzp’ers het minder goed doet. Wie in een slechte onderhandelingspositie zit, werkt voor lage tarieven, is in de regel niet verzekerd bij ziekte en arbeidsongeschiktheid en bouwt geen pensioen op.
,,Mensen willen wel weten waar ze in de komende jaren aan toe zijn", menen de bonden. Ook pleiten CNV en FNV voor de aanpak van schijnzelfstandigheid, waarbij een zzp'er die in feite gewoon een werknemer is onterecht profiteert van de zelfstandigenaftrek. Daarbij onttrekken ook werkgevers zich aan afdracht van werkgeversheffingen, aldus de bonden.
Controles
Volgens het CNV is er meer capaciteit voor controles en inspecties nodig. Ook moet er een vervolg komen op de Wet Aanpak Schijnconstructies, specifiek gericht op schijnzelfstandigheid. De FNV wil, waar dat zinnig is, cao-afspraken kunnen maken over de inzet van zzp'ers of over minimumtarieven.
De ondernemersorganisaties VNO-NCW, MKB-Nederland en PZO-ZZP vinden het juist goed dat het kabinet geen maatregelen voorstelt 'met negatieve gevolgen voor de zzp-ontwikkeling': "Door de zzp’ers is de Nederlandse samenleving steeds ondernemender geworden. Zzp’ers zijn voor eigen rekening en risico aan de slag – hét kenmerk van ondernemen- en zijn in overgrote meerderheid tevreden met de keuze voor het ondernemerschap."
Wel moet volgens de werkgevers meer worden gedaan om zzp-ers te ondersteunen, door onder meer betere mogelijkheden voor pensioenopbouw en het krijgen van een hypotheek.