Het CDA wil de ziektewet op de schop nemen
NOS Nieuws

CDA wil ziektewet nieuwe stijl, ook voor zzp'ers

Het CDA wil de ziektewet op de schop nemen. Werkgevers betalen nu nog twee jaar lang loon door aan zieke werknemers, maar het CDA wil dit inkorten tot een periode van acht weken. Daarna ontvangt de zieke werknemer bijna twee jaar lang een uitkering, die wordt betaald uit een basisverzekering.

De nieuwe regeling moet ook gelden voor zzp'ers en freelancers, schrijven fractieleider Buma en Kamerlid Heerma in een ingezonden brief in de Volkskrant. Vandaag licht het CDA de plannen toe in de Tweede Kamer.

Te duur

Met het plan wil de partij vooral het midden- en kleinbedrijf te hulp schieten. Volgens Buma en Heerma is het voor die bedrijven vaak veel te duur om ziek personeel twee jaar lang door te betalen.

De regeling moet er ook voor zorgen dat het voor mensen aantrekkelijker wordt om aan de slag te gaan als zzp'er. Zelfstandigen kunnen zichzelf nu wel verzekeren tegen ziekte en langdurige arbeidsongeschiktheid, maar veel zzp'ers vinden dat ze daarvoor te veel moeten betalen.

Patstelling

Het CDA wil met dit plan de patstelling tussen de regeringspartijen VVD en PvdA doorbreken. "Iedereen zit gevangen in deelbelangen: de bonden willen vasthouden aan loondoorbetaling, terwijl belangenorganisaties voor zzp'ers elke verplichting afhouden", schrijven Buma en Heerma in de brief.

"Een basisverzekering zal uitkomst bieden als hervormingsmechanisme voor de arbeidsmarkt. Door de risico's te delen wordt de premie aanvaardbaar voor alle deelnemers en worden zelfstandigen, met een hoger risico, niet meer uitgesloten."

Heerma zei dat de huidige wet werkgevers ervan weerhoudt om mensen in vaste dienst te nemen.

'Gat tussen vaste werknemer en zzp'er wordt zo kleiner'

Hoogte van de uitkering

Regeringspartij PvdA vindt dat het de moeite loont om naar het CDA-plan te kijken. Maar in De Ochtend op NPO Radio 1 zei Kamerlid Tanamal dat ze ook vragen heeft.

Zo mist ze in het plan voorstellen voor de reïntegratie van zieke werknemers. Ook vraagt ze zich af wat de gevolgen van het CDA-plan zijn voor de hoogte van de ziektewet-uitkering. "Voor ons is het belangrijk dat het niet ten koste gaat van de rechten van werknemers; we zullen het moeten doorrekenen."

Tanamal noemt het goed dat het CDA in zijn voorstel aandacht besteedt aan de positie van zzp'ers.

Regeringspartij VVD is in eerste instantie niet enthousiast over het plan van het CDA.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl