Weerstand in Eerste Kamer tegen nieuwe regels zzp'ers
In de Eerste Kamer leven flinke bezwaren tegen nieuwe eisen aan zzp'ers om te bewijzen dat zij geen schijnzelfstandige zijn. De fractie van D66 heeft al laten doorschemeren tegen het wetsvoorstel van staatssecretaris Wiebes te gaan stemmen.
Volgens Eerste Kamerlid Rinnooy Kan van D66 leidt het voorstel van Wiebes tot onzekerheid omdat de gevolgen onduidelijk zijn. "De staatssecretaris zal toch ook brieven hebben ontvangen van verontruste zelfstandigen en opdrachtgevers?"
De Eerste Kamer debatteert vanavond verder over het voorstel van Wiebes.
Zelfstandigen zijn bang dat zij opdrachtgevers kwijtraken omdat die ineens loonbelasting moeten gaan betalen. Opdrachtgevers zijn bang dat zelfstandigen met wie zij al jaren werken, door de Belastingdienst gezien gaan worden als werknemers.
Onrust
Ook ChristenUnie, GroenLinks, CDA en SP zijn kritisch. Senator Ester van de ChristenUnie: "Er is veel onrust onder zelfstandigen en hun opdrachtgevers. En het kabinet heeft niet onderbouwd waarom deze verandering zo snel moet. Want hoe groot is het probleem van schijnzelfstandigheid eigenlijk?"
CDA-senator Van Rij is niet gelukkig met de voorstellen van Wiebes, maar hij wil ze misschien steunen als Wiebes ze uitstelt tot 1 januari 2017. "We hebben te vaak gezien dat de overheid een stelselwijziging invoert en denkt dat het wel gaat lukken, terwijl dat achteraf niet zo blijkt te zijn."
De SP vindt het onduidelijk hoe de Belastingdienst de wet in de praktijk gaat uitvoeren en vindt dat Wiebes dat beter moet uitleggen. "Maar we zijn erg voor de aanpak van schijnzelfstandigheid. Te veel werknemers worden ontslagen en via een achterdeur als goedkope zzp'er aangenomen."
De PVV wil weten of het nieuwe systeem weer wordt ingetrokken als het niet blijkt te werken. "De Belastingdienst is bezig om honderden voorbeeldovereenkomsten te beoordelen. Hoe efficiënt is dit nieuwe systeem eigenlijk?"
VVD en PvdA geven Wiebes "het voordeel van de twijfel", maar hebben samen geen meerderheid in de senaat. Het is daarom onzeker of het voorstel het gaat halen.
Schijnzelfstandigen
Staatssecretaris Wiebes wil de huidige, niet verplichte, VAR-verklaring vervangen. De VAR-verklaring is een soort goedkeuringsstempel dat een zzp'er kan aanvragen bij de Belastingdienst. De opdrachtgever heeft dan de garantie dat hij geen loonbelasting en sociale premies hoeft te betalen, zoals bij een werknemer.
Maar de Belastingdienst heeft grote moeite om alle contracten van zelfstandigen te controleren. Volgens het kabinet zijn er te veel schijnzelfstandigen, dat wil zeggen verkapte werknemers, voor wie opdrachtgevers ten onrechte geen belasting en premies betalen.
Modelcontracten
Verschillende 'modelovereenkomsten' moeten de VAR-verklaring op 1 april gaan vervangen. De 'modelcontracten' moeten worden afgesloten en ondertekend door de zzp'er en zijn opdrachtgever. Ze spreken duidelijk af dat de zzp'er zelfstandig beslissingen neemt, en bijvoorbeeld niet zoals een werknemer instructies en werktijden moet opvolgen.
In de Eerste Kamer is een grote meerderheid voor de aanpak van schijnzelfstandigen en uitbuiting, maar over hoe dat moet is men het dus nog niet eens.