Drentse moordenaar wil levenslang, maar rechter wil er niet aan
"Geef me gewoon fucking levenslang! Ik heb het toch gedaan?" Dat riep Admilson R. vanmiddag naar de rechter. Die deed uitspraak in de zaak van drie roofmoorden in Drenthe, waar hij samen met zijn broer van werd verdacht. Beiden kregen 30 jaar celstraf opgelegd, Admilson daarnaast ook tbs.
Volgens zijn advocaat Michael Ruperti riep hij dat, omdat hij zich schuldig voelt. "Hij heeft altijd geroepen: geef me maar levenslang. Hij is zeer schuldbewust." Admilson R. heeft drie moorden op zijn geweten, die hij samen met zijn broer pleegde. Ze hadden geld nodig. Ze beroofden een man die zijn hond uitliet en schoten hem dood. Een half jaar later vermoordden ze een ouder echtpaar in hun huis.
In de Nederlandse praktijk is eigenlijk geen sprake van perspectief op vrijlating bij levenslang.
Het Openbaar Ministerie eiste levenslang, maar de rechter ging daar dus niet in mee. "Het komt erop neer dat een levenslang gestrafte ergens in de toekomst nog perspectief op vrijlating moet hebben", motiveert persrechter Chris Oostdam de uitspraak. "En in de Nederlandse praktijk is daarvan eigenlijk geen sprake, concludeert de rechtbank."
Nederland is een van de weinige landen in Europa waar levenslang daadwerkelijk levenslang is. De straf is al langer omstreden; critici noemen het een inhumane straf. Een gestrafte zou het toekomstperspectief volledig worden ontnomen. Een redenering die de rechtbank in Assen dus ook heeft gevolgd.
Ik zou zeggen: politiek, kom in actie.
"Dit is een stevige uitspraak en een signaal aan de politiek. Ik zou zeggen: politiek, kom in actie", zegt advocaat Wim Anker, die de jongste broer bijstond. "De advocatuur roept dit al 20 jaar. Het OM heeft twee weken geleden in een zaak met een dubbele moord geen levenslang geëist maar ook 30 jaar op grond van dezelfde argumenten. Nu is er een rechtbank met een kritisch geluid, dus alleen de politiek nog."
Op vingers getikt
Staatssecretaris Dijkhoff van Justitie ziet ook in dat het huidige beleid niet langer houdbaar is, zegt NOS justitieverslaggever Lidwien Gevers. Zo werd Dijkhoff afgelopen zomer op de vingers getikt door de Raad voor de Strafrechttoepassing. Die oordeelde dat hij een viervoudige moordenaar op proefverlof moest laten gaan, omdat hij daar recht op had.
Eerder al had het Europese Hof geconcludeerd dat de wijze waarop Nederland levenslang gestraften behandelt inhumaan is. Daarom zijn ze bij het ministerie van Justitie aan het broeden op een humaner systeem om met levenslang gestraften om te gaan.