De broers Admilson en Marcos R. in de rechtbank in Assen
NOS Nieuws

Levenslang geëist tegen broers in moordzaak Drenthe

Het Openbaar Ministerie heeft levenslang geëist tegen twee broers uit Hoogeveen, die worden verdacht van drie moorden in Drenthe. Beide verdachten hadden al volledige bekentenissen afgelegd.

Het OM vindt ook dat de broers een schadevergoeding moeten betalen voor de moorden, bij elkaar zo'n 200.000 euro. Volgens het OM is deze vergoeding vooral symbolisch.

Dwingelderveld

Volgens het OM pleegden de broers Admilson (31) en Marcos (30) R. hun eerste roofmoord in 2012. Ze schoten een 55-jarige man dood die op het Dwingelderveld zijn honden uitliet. Daarnaast worden de broers verdacht van de moord op een bejaard echtpaar in Exloo. Het paar werd in 2013 in hun huis omgebracht en waardevolle spullen zoals laptops werden uit het huis gestolen. Het OM zegt dat de laatste moord met "militaire precisie is voorbereid".

Het OM kiest voor levenslang, omdat de verdachten uiterst koelbloedig te werk gingen en hun overvallen zorgvuldig voorbereidden. Er wordt geen tbs geëist. Volgens het OM hebben de verdachten wel stoornissen, maar waren deze niet leidend bij het plegen van de moorden.

Verslaggever Lidwien Gevers over de strafeis

Ex-militair Admilson R. heeft eerder verklaard dat hij na zijn dienstperiode in Afghanistan hoge schulden had en snel rijk wilde worden. Aanvankelijk wilde hij mensen met veel geld beroven, maar die kende hij niet. Daarom koos hij voor oudere mensen, die makkelijke doelwitten zouden zijn.

Samen met zijn broer hield hij een boekje bij, waarin ze opschreven hoe ze bij de roofovervallen te werk wilden gaan en waar ze op moesten letten. Dit boekje noemden ze hun 'bijbel'. De verdachten werden vorig jaar aangehouden, nadat ze in afgeluisterde telefoongesprekken informatie over de moorden hadden gedeeld.

Morgen komt de verdediging aan het woord in het proces. Over twee weken doet de rechter uitspraak.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl