De broers Admilson en Marcos R. tijdens de rechtszitting.
NOS Nieuws

30 jaar cel voor roofmoorden Drenthe

Twee broers uit Hoogeveen die werden verdacht van drie roofmoorden in Drenthe zijn veroordeeld tot een gevangenisstraf van 30 jaar. De oudste broer Admilson R. krijgt tbs met dwangverpleging. De jongste broer Marcos niet. Tegen de twee was levenslang geëist.

De rechtbank wilde geen levenslange gevangenisstraf opleggen omdat die straf betekent dat de broers nooit meer vrij komen. Volgens de rechters staat dit op gespannen voet met het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens.

Volgens het OM was er in de drie gevallen sprake van moord, maar daar ging de rechtbank niet in mee. Volgens de rechtbank was er bij de dood van de 55-jarige Berend Smit uit Dwingeloo sprake van doodslag. De man werd in november 2012 door Admilson R. doodgeschoten toen hij zijn hond aan het uitlaten was.

Moord bij echtpaar wel bewezen

De rechtbank vindt dat in de zaak van een bejaard echtpaar uit Exloo moord wel is bewezen. In juli 2013 werden de man en de vrouw om het leven gebracht in hun woning. Uit de woning zijn waardevolle spullen zoals een laptop verdwenen. Met de bankpassen is later in Assen gepind.

De broers hebben een volledige bekentenis afgelegd. Ze wilden snel rijk worden en kozen oudere mensen als makkelijk doelwit. Verslaggever Lidwien Gevers was bij de uitspraak aanwezig. Zij zag hoe een van de broers heel boos op het vonnis reageerde.

"Geef me levenslang", riep de oudste broer en ex-militair

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl