Vanmorgen drongen zwaarbewapende mannen het Raddison Blu-hotel in Bamako, de hoofdstad van Mali, binnen. De terreurgroep al-Mourabitoun heeft de aanslag opgeëist. De groep heeft connecties met al-Qaida en viel al vaker hotels aan.
In Mali was het tot 2012 relatief rustig. Daarna brak er een periode van chaos aan: er was een staatsgreep. Frankrijk besloot militairen naar het land te sturen en er volgde een hele reeks aanslagen. En vandaag dus de gijzeling in het hotel. Wat is er aan de hand?
Mali heeft al langere tijd geen controle over het noorden van het land. Daar zitten allerlei groepen die strijden tegen de regering. Er zitten islamitische rebellengroepen, met namen als Ansar al-Din, Mujao en AQIM. En al-Mourabitoun dus. Zij voeren allemaal de jihad, maar zijn het niet eens over in welk gebied.
Dan zijn er nog de Toearegs, een nomadenstam uit Mali die onafhankelijk wil worden. Zij zijn ook niet één groep, maar uiteengevallen in verschillende kleinere nationalistische groeperingen. Om het verhaal nog ingewikkelder te maken: er zijn ook weer Toearegs die meevechten met de islamitische rebellengroepen.
Die strijd tussen al die groeperingen en de Malinese regering ontvlamde in 2012. Ansar al-Din veroverde Timboektoe, een stad die bekend is om de muziek. Maar na de inname mocht niemand er meer muziek luisteren of maken. Ook roken of drinken was streng verboden.
Daarom besloot Frankrijk in 2013 Mali te hulp te schieten met 12.000 militairen. De Fransen verdreven de jihadisten uit Timboektoe. Met luchtaanvallen werden de rebellen weer terug naar het noorden gedreven.
Sinds 2013 is er een VN-missie in het land om de vrede te bewaren. Nederland doet ook mee, met zo'n 450 militairen. Zij zitten in de stad Gao, op ongeveer 1000 van Bamako. Hun taak is vooral om verkenningen uit te voeren en inlichtingen te verzamelen.
Niet echt stabiel
De Nederlandse ambassadeur Maarten Brouwer noemt begin 2014 de hoofstad Bamako "een behoorlijk veilige stad". Maar dat veranderde in 7 maart 2015, toen er een aanslag werd gepleegd in een restaurant. En dat was niet de enige aanslag dit jaar:
Het is dus nog altijd niet rustig in Mali. Daarom heeft Nederland de vredesmissie tot eind 2016 verlengd.