NOS NieuwsAangepast

'Geweld en verkrachtingen in Mali'

In het noorden van Mali is een groot tekort aan voedsel en water, worden vrouwen verkracht en wordt geweld gebruikt tegen mensen die zich niet houden aan de sharia, de islamitische wetgeving. Dat zegt Amnesty International in een rapport.

Begin dit jaar veroverden islamitische rebellen een groot deel van het noorden van Mali. Ze voerden er de sharia in. Amnesty sprak met mensen die het noorden van Mali zijn ontvlucht vanwege het geweld van de rebellen.

Verkrachtingen

Tijdens het veroveren van dorpen en steden zijn veel vrouwen verkracht. Een 19-jarige studente, in de stad Gao, sprak met Amnesty.

"Ik was op weg naar het huis van een vriendin met één van mijn klasgenoten. Onderweg kwamen twee rebellen langs op een motor. Één van beide droeg een militair uniform. Ze vertelden ons dat we met ze mee moesten gaan naar hun kamp, ze hadden vrouwen nodig. We weigerden. Mijn vriendin loog en zei dat ze zwanger was. Één van de rebellen dwong me toen een huis in te gaan. Ik zei hem dat ik ongesteld was. Hij dwong me dat te tonen. Ik liet hem bloed zien, maar hij zei: "Wat is dat?" Hij verkrachte me."

Ruim een maand na de inname van het noorden van Mali door de islamitische rebellen zouden nog steeds vrouwen worden verkracht.

Sharia

In het noorden van Mali worden mensen gedwongen zich aan de sharia te houden. Dat betekent voor vrouwen dat ze een allesbedekkende hoofddoek moeten dragen. Mannen moeten zich traditioneel kleden. Gaëtan Mootoo was voor Amnesty in Mali. Hij ontmoette vluchtelingen.

"Voordat de rebellen de macht namen in het noorden, was er grote vrijheid voor vrouwen. Nu zijn er nieuwe regels en moeten vrouwen en mannen zich houden aan de sharia. Omdat er ook een groot tekort aan voedsel en aan water is, vluchten veel mensen."

Één van de vluchtelingen doet z'n verhaal in het rapport.

"Er werden boodschappen uitgezonden op de radio. Ze zeiden dat we ons moesten houden aan de sharia, het woord van God en ze verboden ons om armbanden of ringen te dragen, alcohol te drinken, sigaretten te roken en om ons te scheren."

Internationale gemeenschap

Volgens Amnesty moet de internationale gemeenschap meer doen om de bevolking in het noorden van Mali te helpen. Bijvoorbeeld door vluchtelingen op te nemen en door om een corridor te regelen in de regio. Zo kunnen hulpgoederen naar hongerende burgers in het noorden van Mali worden gebracht.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl