Gijzelingsactie in hotel Mali: 170 mensen vast
In een hotel in Bamako, de hoofdstad van Mali, houden gewapende aanvallers zo'n 170 mensen in gijzeling. Onder de gegijzelden zijn ook buitenlanders, onder anderen Amerikanen, Chinezen, Turken en Fransen. Er zijn geen Nederlandse militairen in het hotel ondergebracht, heeft Defensie laten weten.
Volgens onbevestigde berichten zijn er bij de gijzelingsactie drie mensen om het leven gekomen, twee Afrikanen en een Fransman. Een onbekend aantal mensen wist met hulp van de politie te ontsnappen aan de aanvallers, onder wie drie medewerkers van Turkish Airlines.
Getuigen zagen hoe een tiental zwaar bewapende mannen hotel Radisson binnenstormden, terwijl ze "Allah is groot" riepen. In de gangen van het hotel werd geschoten. Politie en leger omsingelden direct het pand. Ook Franse militairen zijn bij het hotel aanwezig.
Franse media melden dat er in het hotel twee conferenties werden gehouden. Militairen waren in vergadering bijeen en elders bespraken imams hoe ze moesten reageren op het optreden van IS.
De gijzelnemers hebben een twintigtal mensen laten gaan die in staat waren Koranverzen te reciteren, melden anonieme veiligheidsbronnen.
Dringende oproep
De terroristen arriveerden vanmorgen rond zeven uur in een auto bij het hotel en slaagden erin de veiligheidsbarrières te omzeilen. Ze zouden zijn doorgedrongen tot de zevende etage van het hotel, dat 190 kamers telt, meldt het station Europe 1 op basis van een bron bij de veiligheidsdiensten.
Onder de 170 gegijzelden zouden 140 hotelgasten zijn en 30 personeelsleden. In het hotel verblijven doorgaans veel buitenlanders. Het ligt in een wijk met ministeries en ambassades en wordt veel gebruikt door diplomaten en personeel van Air France en andere luchtvaartmaatschappijen.
De Nederlandse en de Amerikaanse ambassade hebben mensen dringend aangeraden om binnen te blijven.
Nederlanders
In Mali zijn zo'n duizend Franse en 450 Nederlandse militairen gelegerd. In 2012 werd het noorden van het land bezet door islamitische strijders. Ze werden verdreven in een militaire operatie die door Frankrijk werd geleid. In het land worden geregeld aanslagen gepleegd door extremisten.
In maart schoten leden van een militante islamitische beweging in een restaurant in Bamako vijf mensen dood. Onder de doden waren een Fransman en een Belg.