Europese top moet 'slaande ruzie' over vluchtelingen voorkomen
Het overleg dat vandaag plaatsvindt tussen de Balkanlanden en de Europese Commissie moet er vooral voor zorgen dat het geen slaande ruzie wordt, zegt correspondent Arjan Noorlander. "De Balkanlanden duwen het vluchtelingenprobleem nu bij elkaar over de schutting zonder af en toe eens te overleggen."
De afgelopen dagen is een recordaantal vluchtelingen in Griekenland aangekomen. De meesten proberen via de Balkan uiteindelijk Duitsland te bereiken. Servië, Kroatië en Slovenië laten grote groepen vluchtelingen ongeregistreerd zo snel mogelijk doorreizen.
Daar wil Europa van af, dus heeft de Europese Commissie voorgesteld om vanaf aanstaande woensdag 400 grenswachten naar de regio te sturen om daar de grenzen te bewaken. "Die zullen er waarschijnlijk wel komen", verwacht Noorlander. "Maar hoe en wat ze gaan doen, dat moet nog blijken."
Volgens Noorlander is er een kans dat het overleg nog de hele nacht duurt. "Dan hebben ze ruzie gehad."
Staatssecretaris Dijkhoff van Justitie zei vanmiddag dat hij wil nadenken over een Nederlandse bijdrage aan de extra grenswachten. Ook zei hij dat Nederland veldbedden en kleding voor de opvang van vluchtelingen naar Slovenië heeft gestuurd.
Veel doorreislanden dreigen nu hun grenzen te sluiten omdat ze de vele mensen niet goed kunnen registreren en opvangen. Vooral Kroatië en Slovenië eisten vandaag veel meer hulp van andere Europese landen.
Op dit moment is de situatie met name bij de grens van Slovenië nijpend. Afgelopen nacht passeerden bijna 4000 mensen het land vanuit Kroatië. President Pahor waarschuwde gisteren: "Als in Brussel niet het akkoord wordt bereikt waar Slovenië op rekent, dan kunnen we deze humanitaire crisis niet meer aan."
Correspondent Marcel van der Steen ziet grote problemen bij de Sloveense grens. "Overvolle tentenkampen, weinig voorzieningen en heel lang wachten. Een stroom van duizenden vluchtelingen trok vandaag door Slovenië. En die moeten snel verder, want er komen alweer nieuwe vluchtelingen aan."
Behalve de Balkanlanden zijn ook Duitsland en Nederland aanwezig bij het overleg met de Europese Commissie. Duitsland omdat de meeste vluchtelingen die door de Balkan reizen daarheen willen, Nederland omdat het vanaf 1 januari voorzitter is van de Europese Unie.