Vluchtelingen bij de grens tussen Kroatie en Slovenie
NOS Nieuws

EU wil einde aan doorsluizen vluchtelingen via Balkan

De Europese Unie wil nog deze week 400 grensbewakers sturen naar de zuidwestelijke Balkan om de instroom van vluchtelingen te reguleren. Dat staat in de ontwerptekst waarover de leiders van de Balkanlanden het later vanmiddag eens moeten worden tijdens hun overleg met de Europese Commissie in Brussel.

In de ontwerpverklaring staat ook dat Brussel werkt aan maatregelen om afgewezen asielzoekers uit Pakistan, Afghanistan, Irak en andere Aziatische landen versneld naar hun eigen land terug te sturen.

Het overleg dat om 16.00 uur van start gaat, is bedoeld om de regeringsleiders van de Balkan op één lijn te krijgen bij de aanpak van de vluchtelingencrisis.

Niet ongehinderd doorlaten

Zo wil Brussel dat alle aanwezigen onderschrijven dat ongeregistreerde vluchtelingen voortaan niet meer ongehinderd door een land kunnen reizen, op weg naar het buurland. Dat is in de afgelopen weken op grote schaal gebeurd, onder andere in Servië, Kroatië en Slovenië.

Verder dringt de Europese Commissie aan op meer praktische samenwerking tussen de landen, zoals de uitwisseling van informatie en materialen voor de tijdelijke opvang van vluchtelingen.

Dijkhoff

Bij het overleg in Brussel zit ook staatssecretaris van Justitie Dijkhoff. Hij is aanwezig omdat Nederland op 1 januari volgend jaar het voorzitterschap van de EU overneemt van Luxemburg. De vluchtelingencrisis zal ook in de eerste helft van 2016 de Europese agenda domineren, is de verwachting.

In de afgelopen dagen is een recordaantal vluchtelingen gearriveerd op de Griekse kust. Een groot aantal asielzoekers probeert via Macedonië, Servië, Kroatië, Slovenië en Oostenrijk uiteindelijk Duitsland te bereiken. De doorreislanden dreigen hun grenzen te sluiten omdat ze naar eigen zeggen de vluchtelingenstroom niet aankunnen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl