Vluchtelingen op de grens tussen Kroatië en Slovenië, bij Rigonce
NOS Nieuws

3900 vluchtelingen vannacht grens Slovenië gepasseerd

De afgelopen nacht zijn zeker 3900 vluchtelingen de grens van Slovenië gepasseerd. Dat meldt het Sloveense persbureau STA op basis van politiecijfers. De vluchtelingen komen het land binnen vanuit Kroatië, bij het dorpje Rigonce. Dat plaatsje telt slechts 170 inwoners, maar is de afgelopen dagen overspoeld door mensen die op doortocht zijn naar onder meer Oostenrijk en Duitsland.

Slovenië heeft herhaaldelijk aangegeven de grote toestroom niet aan te kunnen. Gisteren waarschuwde president Pahor nog dat zijn land zelf maatregelen zal nemen als de EU dat niet doet. Het land heeft er genoeg van om als draaischijf te fungeren. Bij de grens tussen Slovenië en Oostenrijk brachten vannacht 2500 mensen de nacht door in tenten.

Vanmiddag komen tien Europese regeringsleiders en staatshoofden bijeen, in een poging om een gezamenlijk antwoord te vinden op de vluchtelingencrisis. Ook staatssecretaris Klaas Dijkhoff is daar bij.

President Slovenië: 'zonder akkoord in Brussel kunnen we de vluchtelingenstroom niet meer aan'

NOS-correspondent Marcel van der Steen is op dit moment bij de grensovergang bij Rigonce. Volgens hem zitten er daar in twee kampen in totaal zo'n 7000 vluchtelingen. "Het lastig om een exact beeld te krijgen van de situatie omdat journalisten niet meer worden toegelaten in de kampen", aldus Van der Steen.

De NOS-correspondent hoort ook dat er een groep van 2000 vluchtelingen onderweg is naar de Sloveense grens: "Hoe accuraat die informatie is, is onduidelijk. Lokale autoriteiten hier klagen voortdurend dat er geen betrouwbare gegevens beschikbaar zijn."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl