NOS Nieuws

Nederland wil Slovenië helpen bij opvang vluchtelingen

Nederland heeft honderd veldbedden, lichttorens en beschermende kleding voor 1500 mensen naar Slovenië gestuurd. Dat zei staatssecretaris Klaas Dijkhoff voor aanvang van een Europees overleg over de vluchtelingenstroom in Europa. "Dat is heel praktisch. Zodat zij mensen daar beter kunnen opvangen."

Vanmorgen werd al bekend dat de Europese Commissie 400 grensbewakers wil sturen naar de zuidwestelijke Balkan. Nederland zal daar indien nodig ook een bijdrage aan leveren, belooft Dijkhoff. "Als een land de boel niet op orde heeft, heb ik liever dat we bijspringen, dan dat we alleen maar brieven sturen dat zij het moeten verbeteren. En dat er dan ondertussen heel veel mensen deze kant op komen."

Staatssecretaris Dijkhoff voor aanvang van de top

Dijkhoff is aanwezig op de Europese top met Balkanlanden omdat Nederland vanaf 1 januari het voorzitterschap overneemt van de Europese Unie. De Europese buitengrenzen zijn ook die van Nederland, benadrukte de staatssecretaris. "We komen in dit debat telkens in een nieuwe fase, en we zullen het echt samen moeten doen."

"We moeten niet de situatie krijgen dat alle landen zeggen: als iedereen die hier binnenkomt ook weer weg gaat, vinden wij het allemaal prima", benadrukt Dijkhoff.

Omdat de meeste vluchtelingen naar Noord- en West-Europa willen, lieten de afgelopen weken meerdere landen groepen vluchtelingen ongeregistreerd doorreizen. Afgelopen nacht passeerden bijna vierduizend vluchtelingen de grens van Slovenië. Dat land heeft meermaals gezegd die stroom niet aan te kunnen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl