Asielzoekers op weg van Boedapest naar de snelweg
NOS Nieuws

Vluchtelingencrisis: exodus in Hongarije, politieke impasse in EU

Aan de al maanden durende vluchtelingencrisis werd vandaag weer een nieuw hoofdstuk toegevoegd. In Hongarije leek de chaos compleet toen enkele duizenden vluchtelingen aan een lange voettocht naar de Oostenrijkse grens begonnen over de belangrijkste snelweg van het land. Honderden anderen werden alsnog naar opvangkampen gebracht en ondertussen lijkt politieke eensgezindheid in Europa nog heel ver weg.

Exodus

Over de snelweg van Boedapest naar Oostenrijk kwam vandaag een exodus op gang. Toen het de vluchtelingen bij het Keleti-treinstation in Boedapest duidelijk werd dat er geen treinen meer vertrokken, doorbraken zij een politiekordon en liepen ze naar de snelweg naar Oostenrijk.

Vluchtelingen willen van Hongarije naar Oostenrijk lopen

Pas laat op de avond besloten de Hongaarse autoriteiten dat, "vanwege de verkeersveiligheid", er bussen worden ingezet om de vluchtelingen af te zetten bij de Oostenrijkse grens. Bondskanselier Faymann van Oostenrijk schrijft op zijn Facebookpagina dat Oostenrijk en Duitsland de vluchtelingen uit Hongarije gaan toelaten.

Behalve in Boedapest waren er ook al politiekordons ingezet bij een opvangkamp in Röszke, vlakbij de grens met Servië. Daar braken tot twee maal toe vluchtelingen door de hekken en zette de politie traangas in.

Ook bij Bicske wisten honderden vluchtelingen door een politiekordon te breken. Daar zaten al anderhalve dag mensen vast in een trein die gisteren, onderweg naar Oostenrijk, was stopgezet door de politie. Die wilde de mensen onderbrengen in een asielzoekerscentrum en hen registreren, maar dat weigerden de vluchtelingen. Aan het begin van de avond werden zij alsnog allemaal naar het centrum overgebracht.

Bij de vluchtpoging kwam een man om het leven. Een Pakistaan kwam op het spoor ten val en overleed ter plekke.

Impasse

Ondertussen lijkt de politieke impasse binnen de EU juist groter te worden. Groot-Brittannië zegde extra geld toe en beloofde 4000 extra vluchtelingen op te vangen. Het leek vandaag een druppel op een gloeiende plaat. Polen, Tsjechië, Hongarije en Slowakije hielden een eigen topoverleg in Praag. De uitkomst: de vier landen zijn tegen verplichte quota voor vluchtelingen.

  • AFP
    De mars van de Syrische vluchtelingen
  • EPA
    De gezichten staan somber bij minister Koenders en zijn collega minister Marina Kaljurand van Estland
  • ANP
    Verdronken Aylan Kurdi wordt begraven in Syrie
  • EPA
    De politie deelt voedsel uit aan migranten in de trein in Bicske
  • EPA
    De Hongaarse politie moest vandaag tot twee keer toe in actie komen bij het asielkamp in Röszke

Met die mededeling kwamen ze nadat de Europese Commissie liet weten dat het 120.000 extra vluchtelingen wil verdelen over Europa. Daar willen deze vier landen niet aan. Liever zien zij een treincorridor voor vluchtelingen naar Duitsland. Want dat land, zo haalde de Hongaarse premier Orban uit, heeft de vluchtelingenstroom veroorzaakt door valse verwachtingen te wekken.

Solidariteit

Ondertussen vergaderden de ministers van Buitenlandse Zaken in Luxemburg over concrete oplossingen. Die werden niet bedacht. "Je ziet enorm veel retoriek. Wat we nu nodig hebben, is interne solidariteit en externe actie", aldus minister Koenders.

Soortgelijke woorden sprak Frans Timmermans op Kos. De vice-voorzitter van de Europese Commissie bezocht het Griekse eiland om te zien hoe de bewoners omgaan met de vluchtelingenstroom, maar werd ter plaatse uitgejouwd. "Er waren maar drie mensen die wat riepen en die kwamen volgens mij niet van het eiland. De bevolking probeert juist te helpen. Zo delen veel Grieken maaltijden uit aan vluchtelingen. Dat vind ik hartverwarmend."

Aylan

En vandaag was het ook de dag waarop het verdronken jongetje Aylan werd begraven. Een begrafenisstoet bracht de lichamen van Aylan, zijn moeder en zijn broertje de Turks-Syrische grens over naar Kobani, de stad die het gezin juist ontvluchtte vanwege het oorlogsgeweld.

Abdullah Kurdi probeerde met zijn gezin via Turkije naar Canada te komen. Hij is niet van plan alsnog naar Canada te reizen. "Het enige dat ik wil doen is naast het graf zitten van mijn vrouw en mijn kinderen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl