EPA
NOS Nieuws

Oost-Europa houdt verzet tegen vluchtelingenquota vol

Op hun top in Praag hebben de leiders van Polen, Tsjechië, Slowakije en Hongarije zich in een gezamenlijke verklaring opnieuw uitgesproken tegen een verplicht quotum vluchtelingen. Premier Kopacz van Polen, Orban van Hongarije, Sobotka van Tsjechië en Fico van Slowakije blijven zich verzetten tegen het voorstel van Frankrijk en Duitsland om de vluchtelingen eerlijk te verdelen over de EU-landen.

De vier landen, verenigd in de zogenoemde Visegrad-groep, vinden bovendien dat de grenzen beter moeten worden bewaakt en dat er harder moet worden opgetreden tegen mensensmokkelaars.

Treincorridor

Op de persconferentie na afloop van de bijeenkomst in Praag lieten Tsjechië en Slowakije doorschemeren dat ze voorstander zijn van een 'treincorridor', om vluchtelingen vanuit Hongarije doorgang te bieden naar Duitsland. Als Boedapest en Berlijn het eens worden over zo'n doorreis, zullen Tsjechië en Slowakije meewerken door de vluchtelingen over het spoor doorgang te verlenen, zei de Tsjechische minister van Binnenlandse Zaken Chovanec tegen verslaggevers.

Hongarije is een de belangrijkste landen waar vluchtelingen uit vooral Syrië en Afghanistan zich melden die naar Duitsland willen. De Hongaarse premier Viktor Orbán haalde tijdens de bijeenkomst opnieuw uit naar Duitsland. Hij vindt dat dat land valse verwachtingen wekt en daardoor verantwoordelijk is voor de grote toestroom.

Herverdeling vluchtelingen

Commissievoorzitter Juncker wil dat de lidstaten van de Europese Unie 120.000 extra vluchtelingen gaan herverdelen. Het aantal komt boven op de 40.000 migranten die in een eerder voorstel werden genoemd.

De ministers van Binnenlandse Zaken van de EU-lidstaten gaan daar op 14 september over praten.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl