EPA
NOS Nieuws

EU-ministers steggelen over vluchtelingen

Het overleg tussen de Europese ministers van Buitenlandse Zaken over de grote vluchtelingenstroom verloopt moeizaam. "Je ziet enorm veel retoriek. Maar daar moeten we aan voorbij. Wat we nu nodig hebben, is interne solidariteit en externe actie", vindt minister Koenders.

In Luxemburg, waar alle EU-ministers van Buitenlandse Zaken waren om de problemen te bespreken, zei minister Koenders dat iedereen ervan doordrongen is dat er iets moet gebeuren. Tijdens het overleg is vooral gesproken over wat er gedaan kan worden aan de situatie in Syrië en in de buurlanden waar veel vluchtelingen verblijven.

"Maar de EU kan alleen een echte vuist maken als de lidstaten niet rollebollend over straat gaan zodra het gaat om de gevolgen van de vluchtelingencrisis voor Europa zelf", zegt NOS-correspondent Arjan Noorlander. Het is nog maar de vraag of dat gaat lukken.

Reeks EU-toppen

"Er is veel onenigheid. De druk is hoog en er is haast geboden. Dus wat we nu zullen gaan zien is een snelkookpan van EU-toppen. Voorlopig is daarbij nog geen oplossing in zicht. De komende weken zullen we zien of de Europese gedachte werkt en landen echt bereid zijn elkaar te helpen als er problemen zijn.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl