Dringen aan de grens met Hongarije
In een klein kamp tussen de Servische maisvelden en zonnebloemen verzamelen zich honderden vluchtelingen en migranten. Ze willen zo snel mogelijk de Hongaarse grens over, voordat het hek is afgebouwd waarmee Hongarije hen wil tegenhouden.
Gisteren kwam een recordaantal mensen Hongarije binnen: 2093 op één dag. Dat is het grootste aantal sinds het begin van de vluchtelingencrisis dit jaar. In de afgelopen tien dagen zijn 40.000 mensen dit Servische kamp gepasseerd. Ze blijven er eventjes, om uit te rusten en hun telefoons op te laden.
Ook langs de kant van de weg lopen mensen en zitten groepjes vluchtelingen in het gras, zegt correspondent Marcel van der Steen vanuit het noorden van Servië. "Het zijn waarschijnlijk de voorlopers van de grote groep die afgelopen weekend vanuit Macedonië ineens de grens over mocht."
Sommige vluchtelingen hebben plaatselijke hotelletjes geboekt. "Dat zijn de mensen die geld hebben. Je ziet dat winkels erop inspelen. Die hebben briefjes in het Arabisch op de deur gehangen dat je er alleen met de Servische munt kunt betalen en niet met euro's", aldus Van der Steen.
Vingerafdrukken
De vluchtelingen in het kamp bij het dorp Kanjiza zijn wel bezorgd. Ze horen negatieve dingen over Hongarije. "Ze zeggen dat de autoriteiten in Hongarije mensen slaan en hen dwingen om vingerafdrukken te maken. Dat is slecht nieuws voor ons", zegt Alaan, een Syrische vluchteling uit Aleppo.
"Vingerafdrukken in Hongarije kunnen een negatief effect hebben op onze asielaanvraag in Duitsland.", zegt zijn zus Sharin. "Ze kunnen ons oppakken en terug naar hier sturen."
Maar Hongarije is nu eenmaal de toegangspoort tot de Europese Unie. Daar komen de vluchtelingen de Schengenzone binnen, waar ze ongehinderd de grenzen over kunnen.
Terrorisme en misdaad
De Hongaarse regering stelt zich harder op dan andere EU-landen. Volgens de rechtse premier Viktor Orbán leidt de stroom vluchtelingen tot meer terrorisme, meer misdaad en meer werkloosheid in de EU. Vandaar het prikkeldraad dat de afgelopen weken is uitgerold langs de grens, en het kilometers lange hek dat wordt gebouwd.
Aanhangers van extreem-rechtse partijen in Hongarije gaan nog verder, getuige de Facebook-pagina van de burgemeester van een Hongaars dorp vlakbij de grens, Assothalom. Hij schrijft dat een lokale burgerwacht in het bos een kamp heeft opgerold van vluchtelingen, en dat ze er "een smerige bende" aantroffen.
Burgemeester Laszlo Toroczkai noemt de vluchtelingen een "wrede, bedreigende mensensmokkelende menigte" en plaatst foto's, "speciaal voor degenen die geloven dat de migranten geen bedreiging van de volksgezondheid vormen".
'Vernederend'
De Europese Unie geeft Hongarije jaarlijks bijna 8 miljoen euro om de grenzen te bewaken. Maar dat is veel te weinig, volgens de Hongaarse regering. "De EU verdeelt het geld voor grensbewaking op een vernederende manier. Oude lidstaten pikken het geld van nieuwe lidstaten", zei de rechterhand van de premier, Janos Lazar, in een interview.
Maar volgens Brussel heeft Hongarije niet nog meer geld nodig, omdat weinig vluchtelingen daar willen blijven. De meesten nemen snel de trein naar bijvoorbeeld Duitsland of Nederland.