NOS Nieuws

VN: 3000 vluchtelingen per dag in Macedonië

Hongaars hek tegen vluchtelingen bijna klaar

De vluchtelingenorganisatie van de Verenigde Naties, de UNHCR, verwacht dat de komende maanden 3000 vluchtelingen per dag via Macedonië verder Europa in willen reizen.

"We zien nog geen eind aan de toestroom", zei een woordvoerder van de UNHCR. Als oorzaak noemt ze het voortdurende geweld in Irak en Syrië en verslechterende omstandigheden voor de Syrische vluchtelingen in Turkije, Jordanië en Libanon.

De woordvoerder zei verder dat de EU-landen tot een billijke verdeling van de asielzoekers moeten komen. "Wij geloven dat Europa dit probleem aankan als de juiste maatregelen worden genomen."

Merkel en Hollande

Bondskanselier Merkel is het gisteren eens geworden met de Franse president Hollande over een voorstel aan de EU voor een gemeenschappelijk asielbeleid. Frankrijk en Duitsland willen gemeenschappelijke registratiecentra in de landen waar migranten het eerste aankomen, zoals Italië en Griekenland.

De mensen die bij de Macedonische grens aankomen, worden in groepen van 300 tot 400 personen in treinen en bussen naar de grens met Servië gebracht. Daar hebben al rond de 10.000 vluchtelingen humanitaire hulp nodig.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl