Zure reacties bij Italianen, Grieken positiever over EU-plannen
Duitsland en Frankrijk willen dat er in Zuid-Europa plekken komen waar vluchtelingen en migranten worden geregistreerd. Bondskanselier Merkel en president Hollande spraken die wens gisteren uit op een gezamenlijke persconferentie in Berlijn.
Maar het is de vraag of Griekenland en Italië, waar vorige maand 107.000 vluchtelingen aankwamen, de Europese hulp wel zien zitten. Correspondent Angelo van Schaik zegt dat de Italianen zuur hebben gereageerd na de Duits-Franse voorstellen. "Ze hebben het gevoel dat het probleem weer op Italië en op Griekenland wordt afgewenteld", zegt hij. "Bij jullie komen ze aan en jullie moeten het oplossen, zo voelen ze dat."
De Italianen zien liever dat de migranten in Noord-Afrika worden opgevangen, zegt Van Schaik, maar dat is gezien de instabiliteit in de regio erg lastig. Een andere mogelijkheid is dat de bootvluchtelingen die door Europese reddingsschepen uit de Middellandse Zee worden gehaald meteen worden geregistreerd. Iemand die aan boord van een Noors schip wordt gebracht, vraagt dan asiel aan in Noorwegen. "Dat ziet Italië het liefst."
Grieken willen opvang
Correspondent Conny Keessen in Athene denkt dat de Grieken een stuk positiever tegenover de voorstellen staan. Ze hebben al eerder om steun gevraagd om de registratiecentra op te zetten. "De staatssecretaris van Migratie zei me vorige week nog dat het haar eerste prioriteit was om opvangplekken te creëren op de eilanden waar de vluchtelingen aankomen."
Op Samos en Lesbos staat al een registratiecentrum zoals Merkel en Hollande hebben voorgesteld. Door een gebrek aan geld waren die centra nog niet helemaal operationeel, zegt Keessen. Daar kwam de enorme toestroom van vluchtelingen nog eens bovenop. "Die mensen daar kunnen het niet meer aan."
De Grieken willen graag geld van de EU om ook op Kos, Chios en Leros registratiecentra op te zetten. "Personeel zal men ook nodig hebben. Men leidt de mensen zelf wel op, maar het is niet genoeg."
Het einde van de vluchtelingenstroom is volgens Keessen nog lang niet in zicht. "Elke dag komen vanuit Turkije via de eilanden duizenden mensen aan. Op Lesbos zaten 8000 à 9000 mensen. De grote veerboot die van en naar Athene vaart, heeft gisteren weer 2500 voornamelijk Syrische vluchtelingen opgehaald. Die mensen reizen vanuit de hoofdstad door naar de rest van Europa."