President Hollande en bondskanselier op hun persconferentie in Berlijn
NOS Nieuws

Merkel: waarde van elk mens accepteren

"De Duitse grondwet zegt dat we een land zijn dat de waarde van elk mens accepteert. En dat geldt voor iedereen die hier komt." Dat zei bondskanselier Merkel op een persconferentie in Berlijn na overleg met de Franse president Hollande over de vluchtelingencrisis in Europa.

Merkel sprak haar afschuw uit over de gebeurtenissen in Heidenau, bij Dresden, waar de afgelopen dagen met geweld is gedemonstreerd tegen de komst van asielzoekers, vluchtelingen en migranten. "Dat is onaanvaardbaar. Het is stuitend hoe rechts-extremisten en neonazi's de boel opruien, en schandalig dat er families en zelfs kinderen meelopen", zei Merkel.

Het gesprek met Hollande ging over een voorstel aan de Europese Unie voor een gezamenlijk migratiebeleid. "Er bestaat al een Europees asielbeleid, alleen wordt dat niet uitgevoerd. Wij verwachten dat alle landen dat wel gaan doen, met één standaard voor de opvang en voor het uitzetten van mensen."

'Het is walgelijk hoe ze botte haat verspreiden'

Eerlijk verdelen

Merkel en Hollande zijn het erover eens dat er gemeenschappelijke registratiecentra moeten komen in de landen waar migranten het eerste aankomen, zoals Italië en Griekenland. "Daar sturen we nog dit jaar gemeenschappelijk personeel naartoe. En mensen die in Europa mogen blijven, moeten eerlijk worden verdeeld."

De bondskanselier wil dat de Europese Commissie met strafmaatregelen komt tegen landen die zich niet aan de afgesproken regels houden.

Afrika

Hollande zei dat Europa in een buitengewone situatie zit, die niet zomaar voorbijgaat. Afspraken maken over het opvangen van vluchtelingen en migranten is volgens hem niet voldoende. "We moeten ook praten over ontwikkelingspolitiek. Dat gebeurt ook, op een top die in de herfst in Afrika wordt gehouden."

Merkel en Hollande spraken elkaar voorafgaand aan beraad met de Oekraïense president Porosjenko over de crisis in Oekraïne.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl