EPA

Hongarije wil meer geld van de Europese Unie om de stroom migranten aan te kunnen. De manier waarop het geld uit Brussel nu wordt verdeeld over de lidstaten is volgens de Hongaarse regering ontluisterend.  

Dat heeft de hoogste ambtenaar van de Hongaarse premier Viktor Orbán gezegd in een interview met een Hongaarse krant, meldt het Britse persbureau Reuters. De oude EU-landen pikken volgens kabinetschef János Lázár het geld in dat naar de nieuwere lidstaten zou moeten gaan. 

Hongarije krijgt vooralsnog 8 miljoen euro uit verschillende Europese fondsen voor het bewaken van de buitengrenzen van de EU en het in goede banen leiden van de vluchtelingenstroom. Maar dat is niet genoeg, stelt Lázár. 

Hek

Veel vluchtelingen reizen via Macedonië en Servië naar Hongarije, dat behoort tot de Schengenzone. Dat maakt Hongarije aantrekkelijk omdat migranten vanuit daar relatief makkelijk verder kunnen reizen naar West- en Noord-Europa. Om de instroom te beperken zijn de Hongaren bezig met de bouw van een 175 kilometer lang hek langs de grens met Servië. 

Hongarije heeft dit jaar tot nu toe ruim 100.000 migranten geregistreerd. In heel 2014 waren dat er zo'n 43.000. De meeste vluchtelingen komen uit Syrië, Irak en Afghanistan. "Als we geen maatregelen nemen, worden we een reddingsboot die zinkt door het gewicht van degenen die zich aan de rand vastklampen", zegt Lázár in het interview.

STER reclame