1. Ga naar het menu
  2. Ga naar de inhoud
AFP
NOS Nieuws

Vluchtelingen ongehinderd over Macedonische grens

Honderden vluchtelingen zijn vanuit Griekenland ongehinderd de grens met Macedonië overgestoken. Het lijkt erop dat de ordetroepen hun pogingen hebben opgegeven om de stroom vluchtelingen te reguleren.

Gisteren braken vluchtelingen door de barricades heen en gebruikte de politie traangas en stungranaten om hen tegen te houden. De vluchtelingen moeten vanuit Griekenland door Macedonië, Servië en Hongarije reizen om de Schengenzone te bereiken.

De oproerpolitie is nog wel aanwezig, maar doet weinig om de stroom in te dammen, zegt een verslaggever van persbureau Reuters.

Macedonië beticht Griekenland ervan dat het de stroom vluchtelingen zo snel verwerkt dat de Balkanlanden het niet meer aankunnen. Dat gebeurt onder meer door het inzetten van grote veerboten om de mensen die op de eilanden voor de kust van Turkije aankomen op te halen. Alleen al in juli waren dat er 50.000. Ook vandaag zijn er weer meer dan 2000 vluchtelingen in Athene aangekomen.

  • 'Ik kom uit een oorlogsland en hoop nu op een beter leven'
  • AFP
    Vluchtelingen steken de grens bij Macedonië over
  • AFP
    Vluchtelingen op het station van Gevgelija

Extra vervoer

Gisteravond heeft Macedonië extra treinen en bussen ingezet om mensen naar de grens met Servië te brengen. Daar zijn tijdelijke aanmeldcentra ingericht, maar ook die zijn niet berekend op de nieuwe grote stroom vluchtelingen.

De afgelopen 24 uur heeft Macedonië er ongeveer 4000 vluchtelingen naartoe gebracht. Mensen moeten in lange rijen op hun beurt wachten om de benodigde papieren te bemachtigen om Servië binnen te komen.

Donderdag riep Macedonië de noodtoestand uit en sloot de zuidgrens voor vluchtelingen. Het land kon de stroom van 2000 man per dag niet meer aan. Dat leidde tot wanhopige taferelen aan de grens. Hele gezinnen moesten in de kou buiten slapen en hadden nauwelijks eten en drinken.

De meeste vluchtelingen zijn mensen uit Syrië en andere Aziatische landen die op de vlucht zijn geslagen voor de oorlog in hun land en die via Griekenland naar West-Europa willen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl