'Bommen op PKK bedoeld voor politiek gewin'

  • Lucas Waagmeester

    correspondent in Turkije

  • Lucas Waagmeester

    correspondent in Turkije

Hij is de kwelgeest van Tayyip Erdogan, in een tijd waarin de president zijn macht ziet afnemen. Hij houdt zich niet in bij het benoemen van Erdogans ware intenties: de bombardementen op de Koerdische terreurbeweging PKK zijn puur bedoeld voor politiek gewin. Selahattin Demirtas is de leider van de linkse Koerdische HDP-partij.

Volgens Demirtas houdt Erdogan de internationale gemeenschap voor de gek, en zijn de bombardementen op IS een dekmantel. "De luchtaanvallen op IS zijn voor de show. De ware operatie is gericht tegen de PKK."

'Bommen op PKK bedoeld voor politiek gewin'

Erdogans droom

Demirtas leidde zijn partij twee maanden geleden voor het eerst in de geschiedenis naar het parlement: de HDP kwam boven de kiesdrempel uit. Een overwinning die president Erdogan zijn droom ontnam.

Natuurlijk hebben de gebeurtenissen in Syrië invloed op Turkije. Maar wat we hier zien heeft vooral te maken met de AKP die macht verliest.

Selahattin Demirtas, leider HDP-partij

Door de komst van tachtig HDP-parlementariërs, kon Erdogans AK-partij een grondwetswijziging die alle macht bij de president had moeten leggen, vergeten. De AKP heeft die nederlaag volgens Demirtas niet geaccepteerd. "Ze zijn spanningen gaan creëren", zegt hij in het HDP-hoofdkantoor in Ankara.

Bedoeld om de kiezer bij nieuwe verkiezingen terug te halen. "Natuurlijk hebben de gebeurtenissen in Syrië invloed op Turkije. Maar wat we hier zien heeft vooral te maken met de AKP die macht verliest."

Politiek proces

Sinds de strijd tussen de PKK en het Turkse leger is opgelaaid, krijgt de Koerdische partijleider het verwijt aan zijn broek dat hij oproept tot geweld. De AKP heeft zelfs een gerechtelijk onderzoek afgedwongen, naar banden met een terreurorganisatie.

"Dat is een politiek proces. Ik ben jurist en mensenrechtenadvocaat. Ik heb nooit geweld verheerlijkt, er nooit toe opgeroepen", vertelt Demirtas. Andersom beschuldigt hij de regering er juist van in het geheim samen te werken met IS.

"Hoewel de AKP-regering beweert dat wapenleveranties naar het Vrije Syrische Leger en gematigde oppositie gaan, weten we heel goed dat IS die wapens ontvangt. Aanklagers die deze wapenleveranties wilden onderzoeken, zijn door de AKP gevangengezet."

Bufferzone

Ondertussen staat Turkije volgens minister van Buitenlandse Zaken Cavusoglu op het punt om een grote operatie tegen IS in Syrië te beginnen. Er zou een bufferzone langs de grens moeten komen, waaruit IS wordt verdreven.

Volgens Demirtas komt die operatie er wel, maar is ook hier de intentie van de Turkse regering een andere. "Het ware doel achter die bufferzone, is om een Koerdische militaire en politieke eenheid op die plek tegen te houden."

"Erdogan heeft steeds gezegd dat hij daar geen Koerdische entiteit zou toestaan. Nu probeert hij alle internationale aandacht te vestigen op IS. Maar zijn interventie is het tegenhouden van een Koerdisch bestuur op die plek in Syrië."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl