De Turkse bases Incirlik
NOS Nieuws

Turkije: offensief tegen IS ophanden

Turkije maakt zich op om samen met de Amerikanen een groot offensief tegen IS te beginnen. De Turkse minister van Buitenlandse Zaken Cavusoglu zei dat met het oog daarop bemande en onbemande Amerikaanse vliegtuigen op Turkse luchtmachtbases landen.

Eind vorige maand gaf Turkije toestemming aan de Amerikanen om hun bases voor de strijd tegen IS te gebruiken. De belangrijkste basis die geopend wordt is die in Incirlik. Dat ligt aan de kust in het zuiden van het land, dicht bij de grens met Syrië.

Het gebruik van die basis verkort de vliegtijden voor de Amerikaanse toestellen aanmerkelijk. Tot nu toe vertrokken de toestellen die doelen van IS in Syrië en Irak aanvallen vanuit Afghanistan en vanaf vliegdekschepen.

Twee fronten

Cavusoglu zei op bezoek in Maleisië dat Amerikaanse gevechtsvliegtuigen en drones in hoog tempo in Turkije aankomen. Hij verklaarde dat het offensief snel zal beginnen.

De Turken hebben twee fronten geopend: een tegen IS en een tegen de Koerden, waarbij aanvallen worden uitgevoerd op doelen van de PKK in het noorden van Irak.

De Turkse minister van Buitenlandse Zaken Cavusoglu

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl