"We kunnen zeggen dat we na zeventien uur onderhandelen tot een 'agreekment' zijn gekomen", zei EU-president Tusk vanmorgen na uren onderhandelen. Griekenland moet fors hervormen en in ruil daarvoor stellen de geldschieters de komende drie jaar tussen de 82 en 86 miljard euro beschikbaar via het Europese noodfonds ESM.
In Nieuwsuur de achtergronden bij het laatste nieuws met bijdragen van correspondenten Saskia Dekkers en Arjan Noorlander en verslaggever Eva Wiesing. En te gast is Tom de Bruijn, voormalig vertegenwoordiger en lid van de taskforce Griekenland en wethouder in Den Haag en met Rik Wouters van het Kadaster in Nederland.
Kadaster
Griekenland krijgt te maken met een lange en stevige lijst maatregelen. Een daarvan is dat de Europese Commissie gaat toezien op de versterking van het Griekse overheidsapparaat. “Dat is noodzakelijk voor cruciale taken als belastinginning en het opzetten van het kadaster”, zei premier Mark Rutte vanochtend.
Het Griekse kadaster kan nog wel enige modernisering gebruiken. Eerder spraken de Europese Commissie, het IMF en de Europese Centrale Bank met Griekenland af dat het land in 2020 een volledig operationeel kadaster zal hebben. Daarom stuurde de EU kadaster-deskundigen naar Griekenland om daarbij te helpen.
Als je niet weet wie de eigenaren zijn van een gebouw of terrein, kan je ook niet belasting heffen.
Moeite
Rik Wouters van het Kadaster in Nederland, leidde die groep met deskundigen. Hij vertelt vanavond hoe het kadaster werkt in Nederland, waarom het systeem van belang is voor de Griekse economie en waarom het moeite kost om het kadaster in Griekenland op te zetten.
Wouters is eerder in Griekenland geweest om advies te geven over het kadaster en plannen te maken. Maar de ontwikkeling ervan is nog niet erg opgeschoten. “In de afgelopen 1,5 jaar is er zoveel politieke strubbeling geweest. Daardoor zijn er geen besluiten genomen, terwijl de plannen er wel klaar voor liggen.”
Veel werk
Ondanks dat het opzetten van een kadaster onderdeel is van het akkoord, denkt Wouters dat het nog wel even gaat duren voordat het er is. “Dan moet je eerder denken aan 5 tot 10 jaar, dan aan 2 jaar. Er is nog veel werk dat verzet moet worden.”
Digitalisering
Er is volgens Wouters een groot verschil tussen Nederland en Griekenland: “Tegenwoordig is het kadaster in Nederland helemaal gedigitaliseerd. Alle boeken die met de hand werden bijgeschreven zijn omgezet. De gegevens staan in een database die we landelijk kunnen benaderen. Alle gebouwen van Nederland staan erin, net als alle eigenaren.
In Griekenland is een belangrijk deel van het kadaster nog opgenomen in boeken. De registratie is daar nog niet gedigitaliseerd. Er is wel al een aantal jaar een project gaande om dat te veranderen. Op dit moment is slechts 20 procent van het grondoppervlak in Griekenland gedigitaliseerd. Er is dus best nog een hoop te doen.”
Belastingen
Voor belastinginning is het kadaster van groot belang. “Als je niet weet wie de eigenaren zijn van een gebouw of terrein, kan je ook niet belasting heffen. Ook voor de privatisering is het belangrijk. Als je niet weet wie eigenaar is, kan je ook niet vaststellen of de staat ergens eigenaar van is.” Dat kan nog wel eens een groot probleem gaan vormen. “Op dit moment zijn zo’n 120.000 objecten, die vermeend van de staat zijn, niet als zodanig vastgelegd in het kadaster. Dat is het ook lastig om ze te privatiseren.”
Bekrachtigen
Het Griekse parlement heeft tot uiterlijk woensdag de tijd om in te stemmen met het plan. Ook moet het parlement de eerste punten uit het plan woensdag bekrachtigen. Het gaat daarbij over onder meer pensioenhervormingen en btw-maatregelen. Ook is gesproken over een Europees fonds waar opbrengsten van al dan niet geprivatiseerde Griekse staatsbedrijven moeten worden ondergebracht.