Akkoord met de Grieken: wat moeten ze doen?
Het akkoord over nieuwe noodsteun voor de Grieken wordt gezien als ongekend hard. In de plannen (.pdf) staat een aantal netelige punten, waar premier Tsipras akkoord mee moest gaan om een Grexit af te wenden. Maar wat is er afgesproken? En wat moet Griekenland doen om in aanmerking te komen voor nieuwe noodsteun?
- Er komt een fonds waarin het geld wordt gestort van Griekse staatsbedrijven die worden geprivatiseerd. Ook bedrijven die wel in handen van de staat blijven, moeten winstgevend worden. Die winst moet ook in het fonds komen. Bij elkaar gaat het om 50 miljard euro. De helft daarvan wordt gebruikt om de banken weer gezond te maken. De rest wordt gebruikt voor aflossing van de staatsschuld en investeringen in de economie.
- Het pensioenstelsel wordt verbeterd en 'toekomstbestendig' gemaakt.
- Het btw-stelsel wordt gestroomlijnd. Verder moet er meer belasting worden geïnd.
- De concurrentie op de energiemarkt moet groter worden. Dat kan worden bereikt door verder te gaan met de privatisering van het elektriciteitsnetwerk.
- De arbeidsmarkt wordt gemoderniseerd.
- Het Griekse Bureau voor de Statistiek wordt onafhankelijk.
- De Griekse wet moet zo worden aangepast, dat er geen financiële chaos ontstaat als een bank omvalt.
- Er moet extra worden bezuinigd als de Griekse regering zijn begrotingsdoelen niet haalt.
Uiterlijk woensdag moet premier Tsipras een groot deel van de plannen door het parlement hebben geloodst.
In ruil voor de hervormingen stellen de geldschieters de komende drie jaar tussen de 82 en 86 miljard euro beschikbaar via het Europese noodfonds. Als de Grieken de maatregelen uitvoeren, is de Eurogroep bereid om te overwegen of de Grieken er langer over mogen doen om hun schulden af te lossen.
ECB-steun
Het akkoord betekent niet dat er automatisch nieuw geld van de Europese Centrale Bank naar Griekenland gaat. Daarvoor is een verzoek nodig van de Griekse Centrale Bank om extra noodsteun. De banken in Griekenland gaan daarom nog niet open.