NOS Nieuws

Griekse bevolking is opgelucht en teleurgesteld

  • Leen Kraniotis

    Redacteur economie

  • Leen Kraniotis

    Redacteur economie

'Als een kind stout is, dan maak je hem toch niet dood?'

Door verslaggever Leen Kraniotis

Veel Grieken zijn opgelucht dat door de deal met Europa een Grexit lijkt afgewend. Maar de nieuwe bezuinigingen, die in ruil voor miljarden aan steun moeten worden doorgevoerd, komen hard aan. De pensioenen worden verder versoberd en de btw gaat omhoog.

De 25-jarige Anna vindt dat Griekenland in de uitverkoop wordt gedaan

"Vorige week stemden we met 'nee' voor een betere deal en nu krijgen we een slechtere", zegt de 25-jarige Anna die met twee vrienden op een terrasje zit. Ze is boos over het fonds dat voor 50 miljard aan Griekse staatsbezittingen moet privatiseren. "Daarmee doen we ons land in de uitverkoop." Anna ziet wel een lichtpuntje: "Waarschijnlijk gaan de banken nu snel weer open."

"Eigenlijk wil ik met een geweer al die eikels in Brussel afschieten."

"Ik ben helemaal in de wolken met dit akkoord", zegt de 54-jarige Antonis cynisch. "Ik had liever gezien dat we uit de euro waren gegaan, met al die schulden die ons land heeft. Eigenlijk wil ik met een geweer al die eikels in Brussel afschieten."

Zinloos

"Ik ben wel blij met deze deal", zegt de 58-jarige dermatoloog Nikos die buiten even van zijn pauze geniet. "Wij Grieken moeten begrijpen dat er nu hervormingen komen, die we al 20 jaar geleden hadden moeten doorvoeren. Het alternatief was een Grexit, en niemand weet wat er dan zou gebeuren. Tsipras moet deze maatregelen nog door het parlement krijgen, maar ik denk dat dat hem wel lukt."

De hervormingen waren volgens Nikos twintig jaar geleden al nodig
Odysseas verwacht dat het alleen maar slechter zal gaan met Griekenland

De 25-jarige Odysseas wil dat de mensen weer de straat op gaan om tegen de bezuinigingen te demonstreren. "Het zal alleen nog maar slechter gaan met ons land. Deze maatregelen gaan compleet in tegen het 'nee' van het referendum. Ik dacht al dat het referendum geen zin zou hebben."

"Tsipras had het anders moeten aanpakken."

Nieuwe dynamiek

"Ik moet nog maar zien wat er gaat gebeuren", ik heb nu amper klanten, zegt Maria van 67. Ze maakt en vermaakt kleding. "Tsipras had het anders moeten aanpakken, hij was te fel tegen Europa. Zou jij iemand geld lenen, als hij je uitschold? Ik heb 'ja' gestemd bij het referendum, want we moeten in de euro blijven. Goed dat dat nu gebeurt."

Ook de 30-jarige werkloze Giorgos is blij dat het land vooralsnog niet uit de euro gaat. "Maar ik hoop nu vooral dat het beter met de economie gaat, zodat ik weer werk kan vinden." Twee jaar geleden raakte hij zijn baan kwijt, hij was administratief medewerker in een ziekenhuis. Giorgos is positief over de hervormingsagenda van Tsipras, hij hoopt dat die de economie een nieuwe dynamiek zal geven.

Giorgos is vooral blij dat Griekenland in de euro blijft

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl