"We zijn een heel eind gekomen, maar er zijn nog een paar grote problemen. Die leggen we voor aan de regeringsleiders, het is nu aan hen", zei voorzitter van de Eurogroep Jeroen Dijsselbloem na afloop van het overleg over de nieuwe Griekse voorstellen.
Urenlang vergaderden de ministers van Financiën gisteren en vandaag over de nieuwe hervormingsvoorstellen, maar tot een akkoord kwamen ze niet. Om 16:00 uur hebben ze een conceptvoorstel overhandigd aan de regeringsleiders, die het overleg voortzetten.
In Nieuwsuur is hoogleraar Financiële Markten Arnoud Boot te gast. Daarnaast geven verslaggever Eva Wiessing vanuit Athene en correspondenten Arjan Noorlander vanuit Brussel en Jeroen Wollaars vanuit Berlijn de laatste stand van zaken.
Beloftes
De eurolanden zouden meer afspraken en garanties willen dat de Grieken hun beloftes nakomen. Volgens correspondent Arjan Noorlander ligt er een voorstel waarin Griekenland op zes hoofdpunten aanvullende stappen moet zetten.
Het land moet 50 miljard euro in een fonds storten om zijn staatsschuld af te betalen en het Griekse parlement moet nog deze week instemmen met de maatregelen. Als dat allemaal lukt, kan Athene aanspraak maken op een overbruggingskrediet van 7 miljard euro. De kosten voor het totale steunpakket komen volgens de geldschieters uit tussen de 82 en 86 miljard euro.
Het definitieve besluit daarover zou genomen moeten worden door een nieuwe eurotop, volgend weekend. Het Griekse verzoek voor meer dan 50 miljard steun voor drie jaar is niet aan de orde. Daarvoor ontbreekt het aan vertrouwen tussen de eurolanden en Griekenland.
Wat de regeringsleiders vanavond proberen is een principe-akkoord bereiken, zodat duidelijk is dat er een nieuwe ronde van onderhandelingen met Griekenland kan starten.
Vertrouwen
Net als gisteren draait het in de gesprekken vooral om vertrouwen. Griekenland moet het vertrouwen van de eurolanden herwinnen. En dat blijkt lastig.
Vooral de strengere eurolanden zoals Finland, Duitsland en Nederland benadrukken opnieuw dat ze het vertrouwen missen bij de Grieken. Volgens de Duitse bondskanselier Angela Merkel is het vertrouwen weg en wordt het daardoor moeilijk een akkoord te bereiken. "De voordelen moeten opwegen tegen de nadelen."
"Er komt geen deal vandaag", zei de Slowaakse minister van Financiën Kazimir over het overleg in de Eurogroep. "Er is een vertrouwensbreuk. De Grieken hebben de afgelopen maanden gedaan wat ze zelf wilden. Ze moeten gaan luisteren."
Finland is een van de grootste tegenstanders van een nieuw reddingspakket. Een akkoord is "nog steeds erg, erg, erg ver weg", zei de Alexander Stubb, minister van Financiën.
Nederland geeft alleen nieuwe steun aan Griekenland als de Grieken bereid zijn alle maatregelen te nemen die nodig zijn om op eigen benen te staan. Dat zei premier Rutte voorafgaand aan het overleg met de leiders van de eurolanden in Brussel.
De regeringsleiders zijn verdeeld over de vraag of de Grieken een nieuw steunpakket mogen krijgen. Zo wil president Hollande er alles aan doen om tot een akkoord te komen. "Het gaat niet alleen om de toekomst van Griekenland, het gaat om de toekomst van Europa."
De Grieken krijgen ook steun van voorzitter van de Europese Commissie Jean-Claude Juncker. Hij wil alles uit de kast halen om tot een akkoord te komen. "Ik zal tot de allerlaatste milliseconde blijven vechten voor een deal."
Ik zal tot de allerlaatste milliseconde blijven vechten voor een deal.