Eurogroep

Grieken moeten vertrouwen van Eurogroep herwinnen

In Brussel buigen de ministers van Financiën zich vandaag over de nieuwste Griekse bezuinigingsvoorstellen. De Eurogroep moet besluiten of verder praten met Griekenland zin heeft, voor de regeringsleiders morgen bijeen komen.

In Nieuwsuur is Tom de Bruijn, voormalig vertegenwoordiger en lid van de taskforce Griekenland en wethouder in Den Haag, te gast.

Het nieuwe voorstel lijkt een knieval naar de schuldeisers toe, maar het draait in Brussel vandaag vooral om vertrouwen. Griekenland moet het vertrouwen van de Eurogroep herwinnen. En dat wordt nog lastig, blijkt uit een eerste reactie van de ministers.

De vraag is of de ministers er vertrouwen in hebben of deze regering het wel echt gaat doen.

Jeroen Dijsselbloem, voorzitter Eurogroep

"Ik denk dat we een moeilijke vergadering tegemoet gaan", zei voorzitter Jeroen Dijsselbloem bij aankomst. De Eurogroep heeft vooral zorgen over de implementatie van de plannen door de Grieken. Dijsselbloem herinnerde eraan dat dat in het verleden een probleem is geweest. "De vraag is of de ministers er vertrouwen in hebben of deze regering het wel echt gaat doen."

Ook staatssecretaris Eric Wiebes van Financiën liet zich voorafgaand aan de bijeenkomst van de Eurogroep negatief uit over de Griekse plannen. "De Grieken hebben stappen gezet, maar niet voldoende. Ik weet niet of de Griekse regering dit wel echt wil." Wiebes neemt in Brussel de taken waar van minister Dijsselbloem.

De Duitse minister van Financiën Wolfgang Schäuble was ook sceptisch bij aankomst. Hij benoemde het geschonden vertrouwen in de Grieken. Hij gaf aan dat het kwijtschelden van schulden volgens de huidige Europese verdragen niet mogelijk is en voorspelde "buitengewoon moeilijke onderhandelingen."

Zelfs Frankrijk, dat de afgelopen weken solidair aan Tsipras was, vindt dat Grieken nog veel moeten doen om de Eurogroep te overtuigen. Michel Sapin, minister van Financiën, benadrukte dat Frankrijk zijn rol als bemiddelaar tussen Griekenland en de strenge eurolanden als Duitsland en Nederland wil voortzetten.

Schäuble: situatie Griekenland weinig hoopvol

Wat staat erin het voorstel?

De Griekse regering wil de pensioenleeftijd geleidelijk verhogen naar 67 jaar en de vroeg-pensioenen afbouwen. Verder gaat de btw op de meeste producten en diensten omhoog naar 23 procent. Dat geldt ook voor de Griekse eilanden en toeristische sector. Maar wel pas na dit vakantieseizoen, en voor de veraf gelegen eilanden moet een lager tarief mogelijk blijven.

Andere belangrijke maatregelen zijn het aanpakken van belastingontduiking en corruptie, het afschaffen van de monopolies van de veerdiensten en drogisterijen, en het privatiseren van vliegvelden en havens.

Daarnaast belooft de Griekse regering dit jaar een begrotingsoverschot te bereiken van 1 procent. In 2018 zou het begrotingsoverschot 3,5 procent moeten zijn. Het gaat dan om het overschot zonder dat de Griekse schuldenlast is meegerekend.

Volgens de Griekse regering wordt met het voorstel 12 miljard euro bezuinigd. In ruil daarvoor hoopt Griekenland ruim 70 miljard euro aan steun te krijgen van het Europese noodfonds ESM. Dat geld is bedoeld voor de komende drie jaar.

Geldschieters positief

Gisteren keken de Europese Commissie, de Europese Centrale Bank (ECB), en het Internationaal Monetair Fonds (IMF) naar de plannen. Daar waren de eerste geluiden positief. Vanochtend zei een EU-functionaris dat de geldschieters de Griekse voorstellen als een goede basis voor overleg zien en het Griekse parlement besloot gisteren om de voorgestelde hervormingen te steunen

"De drie geldschieters zijn door het ESM-noodfonds gevraagd om een oordeel over de Griekse plannen te geven", zei een functionaris. "Onder een aantal voorwaarden vinden ze dat die voorstellen perspectief bieden voor verdere onderhandelingen over een steunprogramma."

Op basis van de adviezen van de trojka (de Europese Commissie, de Europese Centrale Bank en het Internationaal Monetair Fonds) beslissen de ministers of de onderhandelingen over steun kunnen worden hervat.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl