'Geldschieters positief over Griekse hervormingen'
De Europese Commissie, de Europese Centrale Bank (ECB) en het Internationaal Monetair Fonds (IMF) zien de Griekse hervormings- en bezuinigingsvoorstellen als een goede basis voor verdere onderhandelingen. Dat heeft een EU-functionaris gezegd tegen Reuters. Ook andere persbureaus melden dat de eerste reacties positief zijn.
"De drie geldschieters zijn door het ESM-noodfonds gevraagd om een oordeel over de Griekse plannen te geven", zegt de functionaris. "Onder een aantal voorwaarden vinden ze dat die voorstellen perspectief bieden voor verdere onderhandelingen over een steunprogramma."
Op basis van de adviezen van de geldschieters beslissen de ministers van Financiën van de eurolanden of de onderhandelingen over steun aan Griekenland kunnen worden hervat. Als de ministers 'nee' zeggen, lijkt een 'Grexit' (het vertrek van de Grieken uit de euro) onvermijdelijk.
De Grieken zouden een krediet uit het ESM-noodfonds willen van meer dan 50 miljard euro. Daarnaast wil het land ook opnieuw bij het IMF aankloppen. In ruil verhoogt Griekenland onder meer de pensioengerechtigde leeftijd van 57 naar 67 jaar en gaat de btw omhoog. Op defensie en andere posten wordt bezuinigd. De bezuinigingen en hervormingen moeten in 2018 leiden tot een begrotingsoverschot van 3,5 procent.
Sceptisch
Voordat morgen de regeringsleiders van de EU een oordeel uitspreken, vergaderen vandaag de ministers van Financiën van de eurolanden over het voorstel uit Athene. Dat zal een pittige en lange discussie worden, verwacht correspondent Gwen ter Horst in Brussel. "De ministers willen precies weten wat de toezeggingen van premier Tsipras waard zijn. Vooral omdat het niet geloofwaardig is dat hij maatregelen voorstelt die hij vorige week nog afwees."
De voorstellen worden afgewezen en dan is een Grexit onvermijdelijk of de plannen worden goed genoeg bevonden om er verder over te praten
De ministers zullen er een zware dobber aan hebben om op een lijn te komen, zegt Ter Horst. "Ze moeten er vandaag uitkomen en het moet een unaniem besluit worden. Sommige lidstaten zijn sceptisch, zoals de Baltische landen en Slowakije, maar Frankrijk is weer positiever over de Griekse plannen."
Het kan in Brussel dit weekend twee kanten uitgaan. Ter Horst: "De voorstellen worden afgewezen en dan is een Grexit onvermijdelijk of de plannen worden goed genoeg bevonden om er verder over te praten. Dan zijn ze er nog lang niet, want dan moet er weer een heel noodpakket worden opgetuigd waarover Brussel en Athene gaan onderhandelen. Dat kan weer maanden duren."