NOS Nieuws

Tien hordes om een Grexit te voorkomen

Het olympische nummer hordelopen kent op alle afstanden precies tien hordes. Precies zoveel hindernissen moet de Griekse regering nemen om alsnog een nieuw steunpakket te krijgen van de EU.

Parlement

Het Griekse parlement vormde de eerste horde voor premier Tsipras. De politici moesten zijn plannen goedkeuren voordat hij hierover in Brussel kon gaan onderhandelen. Dit obstakel werd vannacht genomen.

Horde twee

De trojka (IMF, Europese Centrale Bank en Europese Commissie) boog zich gisteren al over de voorstellen. De drie instellingen zouden volgens verschillende berichten positief gestemd zijn. Toch zal er achter de schermen een aanvullende lijst met vragen en/of eisen bij de Grieken zijn neergelegd.

Eurogroep

De Eurogroep onder leiding van Jeroen Dijsselbloem, met daarin alle ministers van Financiën van de eurolanden, vormt een van de lastigste hindernissen voor de Grieken, horde drie. De ministers komen halverwege de middag bijeen in Brussel om op basis van de adviezen van de trojka te besluiten of de onderhandelingen over de steun aan Griekenland worden hervat.

Griekenland ligt slecht in de Eurogroep, zo bleek ook uit het opstappen van de Griekse minister van Financiën Varoufakis. Het boterde niet tussen hem en zijn collega's. Zijn opvolger maakte evenmin een flitsende entree: hij bracht dinsdag precies nul concrete voorstellen in.

De EU-leiders

De Europese regeringsleiders, zowel de leiders van de eurolanden als van de EU, zullen morgen hun stem willen laten gelden in deze heikele kwestie, ongeacht of het nu om een Grexit of een nieuw steunpakket gaat. Met name Merkel, Rutte en de leiders van de Baltische staten hebben meermaals laten weten dat hun geduld met de Grieken op is.

De vijfde tot en met de tiende horde

De parlementen van Nederland, Duitsland, Finland, Slowakije, Oostenrijk en Estland hebben op een speciale manier inspraak in de onderhandelingen. In deze eurolanden moet elk nieuw voorstel voor steun aan Griekenland door het nationale parlement worden goedgekeurd.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl