De tijd dringt

Dit zijn de weekendplannen van de euroleiders

  • Suse van Kleef

    Verslaggever NOS op 3

  • Suse van Kleef

    Verslaggever NOS op 3

Nagelbijten voor de Grieken, want het is loeispannend in Brussel: dit weekend valt daar de beslissing over hun land. Gaan we onderhandelen over een nieuw steunprogramma, of is het afgelopen en gaat Griekenland, nu echt, Grexit?

Het gaat uiteindelijk maar om een vraag: vertrouwen we de Grieken en hun voorstellen voldoende om hen weer 50 miljard te lenen, of zijn we het zat en knikkeren we ze eruit?

Correspondent Arjan Noorlander zit er dit weekend weer bovenop in Brussel en gidst je door de belangrijkste momenten.

Geldschieters beginnen positief aan het weekend

De Grieken willen nieuw geld en die vraag ligt bij het Europese noodfonds (ESM). Gisteren keken de instituties (de Europese Commissie, de Europese Centrale Bank en het Internationaal Monetair Fonds) naar die aanvraag. En: ze zijn positief. De geldschieters hebben vertrouwen in de plannen van de Grieken.

Het idee is dat de Grieken gaan bezuinigen, en in ruil daarvoor geld krijgen van het ESM. "Naar verluidt willen de Grieken een hulppakket ter waarde van 53 miljard, uitgesmeerd over drie jaar", zegt Arjan. "De totale lening aan Griekenland is dan meer dan 300 miljard euro."

Om die nieuwe aanvraag te beoordelen kijken de instituties naar drie zaken:

- Is het risico voor de euro zo groot dat extra geld voor de Grieken nodig is?
- Komen de Grieken na een nieuwe lening óóit nog van hun schuld af?
- Hoeveel hebben de Grieken nodig om uit problemen te komen?

De Grieken zitten in het nauw, het geld raakt op: "Er moet dus ook een eerste oordeel komen over de bezuinigingsmaatregelen die de Grieken beloven in hun aanvraag. Ongetwijfeld komt er een lijst met vragen en misschien wel aanvullende eisen voor Griekenland."

Zaterdag:

10.00 uur: Vergadering van de hoogste financiële ambtenaren in de Euro Working Group (EWG). Zij bereiden dan de Eurogroep voor van zaterdagmiddag.

15:00 uur: De Eurogroep vergadert onder leiding van minister Dijsselbloem over de aanvraag van de Grieken. "Dat is een uiterst complexe vraag waar waarschijnlijk lang over vergaderd wordt."

Die vergadering kan twee uitkomsten hebben met gevolgen voor zondag: deal or no deal.

No deal
"Dat is nog steeds een hele reële optie. De ministers moeten namelijk een unanieme beslissing nemen als ze Griekenland willen blijven steunen." Eén stem tegen, en ze hebben dus een probleem. Dan zal de top zondag gaan over de situatie waarin Griekenland niet verder geholpen kan worden. Lees: een Grexit.

Deal
"Dan zeggen de ministers van Financiën eigenlijk: we durven het aan om weer te gaan onderhandelen met Griekenland over een pakket."

Kort gezegd:
No deal: Grexit heel dichtbij.
Deal: de financiële mensen zijn eruit, nu de regeringsleiders nog. En dat moet zondag gebeuren.

Premier Tsipras van Griekenland

Zondag

16.00 uur: Eurotop met de regeringsleiders van de eurolanden. Wat hier wordt besproken hangt dus af van wat de ministers van Financiën tijdens de Eurogroep hebben besloten. De regeringsleiders praten óf over hoe een Grexit eruitziet, of over de voorwaarden van nieuwe steun voor Griekenland. Dat kunnen de ministers van Financiën niet in hun eentje beslissen, denkt Arjan. "Er is te veel gebeurd en de bedragen zijn te groot. Daar moeten de regeringsleiders het laatste woord over hebben."

18.00 uur: EU-top, hier praten alle EU-regeringsleiders over bovenstaande.

Uit dit overleg komt de definitieve keuze: wordt het Grexit, of gaan we geld geven?

Als er 'ja' wordt gezegd tegen nieuwe steun voor de Grieken komen er weer nieuwe onderhandelingen over de precieze inhoud van dat nieuwe steunpakket. En, jawel: "Dat kan weer weken, of misschien wel maanden duren."

Deel artikel: