EU bereikt akkoord over Griekenland
Einde liveblog
Na 17 uur vergaderen kwam het verlossende woord: er is een akkoord over nieuwe noodsteun aan Griekenland. In de plannen gaat het onder meer over een nieuw belastingstelsel en een verhoging van de pensioenleeftijd.
Het Griekse parlement moet nog wel goedkeuring geven voor de plannen, anders gaat er geen geld naar Griekenland. Volgens correspondent Gwen ter Horst zijn we er nog lang niet. "Nu is het Griekse parlement aan zet. Tsipras moet de lange lijst van extra hervormingen door zijn parlement loodsen. Daar krijgt hij nog een zware dobber aan."
Het akkoord betekent ook nog niet dat de banken weer open zijn. Voorlopig kunnen de Grieken alleen nog beperkt geld pinnen.
Ron Linker: Hollande is tevreden
Samsom: Nederland betaalt mee aan lening
'Het is nog een paar dagen spannend'
Mooie dag voor Dijsselbloem?
Vanmiddag staat in Brussel de verkiezing van de Eurogroep-voorzitter op de agenda. Jeroen Dijsselbloem wil graag een tweede termijn. Hij lijkt door het akkoord met Griekenland nog steeds goede kansen te hebben. De Spaanse minister Luis de Guindos, die Dijsselbloem wil opvolgen, kan in ieder geval rekenen op de steun van Duitsland.
Griekse banken blijven voorlopig dicht
Deadlines
Deze maand zijn op de woensdagen van 15 en 22 juli belangrijke deadlines. Zo moet de Griekse regering voor komende woensdag:
- het belastingstelsel stroomlijnen en de grondslag verbreden om de inkomsten te verhogen,
- maatregelen nemen om de houdbaarheid van het pensioenstelsel te verbeteren,
- garanderen dat het Griekse statistiekbureau ELSTAT volledig onafhankelijk is,
- een systeem ontwikkelen dat semi-automatisch de uitgaven beperkt als Griekenland het begrotingsoverschot niet dreigt te halen.
En voor 22 juli moet het land:
- het burgerlijk wetboek aanpassen om procedures te versnellen en kosten te besparen,
- de wet aanpassen zodat er geen financiële chaos ontstaat als een bank omvalt.
Lees hier wat er verder moet gebeuren.
SP: geen sociaal akkoord
De SP vindt het akkoord met Griekenland niet sociaal. "Dit is slecht voor mensen met een lage opleiding of een klein inkomen. Ik hoor niks over de oligarchen en reders, die zouden zwaarder belast moeten worden", zegt Kamerlid Van Bommel. "De te verwachten opbrengst van 50 miljard is ook niet realistisch. Ik betwijfel of dit hiermee door kan in de euro."
Henk Krol (50Plus): Rutte heeft veel uit te leggen
'Tsipras zal hardliners uit parlement moeten zetten'
Hollande noemt akkoord een stap vooruit voor Europa
'Toezicht door EU'
De Europese Commissie heeft een verklaring over het akkoord online gezet.
Sybrand Buma (CDA): grote twijfels
Het CDA heeft grote twijfels over de financiële steun van 80 miljard aan de Grieken. "We zullen deze nieuwe voorstellen nader bestuderen, wegen en toetsen of die in het belang van Nederland, Europa en Griekenland zijn."
Verder zegt Buma: "Het is buitengewoon pijnlijk dat Griekenland door de opstelling van de regering Tsipras zo is vastgelopen. In amper een half jaar tijd zijn tientallen miljarden euro's verloren gegaan."
CU: geen duurzame oplossing
Het akkoord dat is gesloten over Griekenland is geen duurzame oplossing, vindt Carola Schouten van ChristenUnie. "Het pakket spreekt niet van schuldkwijtschelding, terwijl alom bekend is dat de schuld onhoudbaar is. Tegelijkertijd gaan er weer miljarden naar de Grieken. De 'kwaal' wordt wederom met hetzelfde, bewezen onwerkbare, middel bestreden."
"Naar de overtuiging van de ChristenUnie heeft Griekenland meer kans aan herstel van de economie te werken buiten de eurozone, waarbij sprake is van schuldkwijtschelding en er hulp vanuit de EU komt voor de bevolking."
Merkel: de Grieken moeten nu verantwoordelijkheid nemen
Jeroen Wollaars: Merkel zal tevreden zijn
PvdA opgelucht over deal
De PvdA is opgelucht dat er een deal is. De partij laat in een verklaring weten dat ze het goed nieuws vinden voor de Griekse bevolking en voor de stabiliteit van Europa.
"Nieuwe steun aan Griekenland was begrijpelijkerwijs alleen mogelijk onder strenge voorwaarden. De PvdA vindt het goed dat die voorwaarden nu ook gericht zijn op rechtvaardiger belasting, beter bestuur en ruimte voor investeringen."
Tweede Kamer debatteert woensdag over akkoord
Woensdag komt de Tweede Kamer terug van het reces voor een debat over Griekenland. De fracties willen van minister Dijsselbloem van Financiën weten wat het akkoord voor Nederland betekent. Voor het debat stuurt Dijsselbloem een brief met de laatste ontwikkelingen naar de Kamer.
Tsipras: het Griekse volk kan weer verder strijden
Juncker: het was moeizaam, maar het is gelukt
'Rutte legt de bal nadrukkelijk bij de Grieken'
Rutte: verkiezingsbelofte gebroken
Premier Rutte erkent dat hij een verkiezingsbelofte heeft gebroken nu Nederland mede opdraait voor de redding van Griekenland. "Er zijn wel verzachtende omstandigheden, maar in de kern breek ik mijn verkiezingsbelofte", zei hij op een persconferentie in Brussel. "Dat vind ik niet leuk."
Rutte beloofde in de verkiezingscampagne van 2012 dat er geen cent meer naar Griekenland zou gaan. Maar volgens hem is de situatie van toen in Griekenland niet te vergelijken met die van nu.
Joris van Poppel: Grieken moeten snel pijnlijke maatregelen nemen
Pechtold (D66): doormodderen heeft Europa geen goed gedaan
"Goed dat er een akkoord ligt. Het werd hoog tijd dat de Griekse crisis op deze allesbeslissende top opgelost zou worden", daarmee reageert Alexander Pechtold van D66 op het akkoord met Griekenland. "Het doormodderen van de regeringsleiders heeft het vertrouwen van mensen in Europa geen goed gedaan."
"Een definitieve oplossing laat nog altijd op zich wachten. Maar als deze tussenstap nodig is om de Grieken tot stevige hervormingen te kunnen dwingen, is daarmee een hoger doel voor Nederland én Europa gediend: Griekenland in de eurozone houden en de stabiliteit van Europa waarborgen."
Geert Wilders pakt Rutte op verkiezingsbelofte
Rutte: was ingewikkelde bevalling
Rutte: Griekenland moet vier wetten aannemen
Premier Rutte zei net op een persconferentie dat de voorstellen van de Griekse regering twee dagen geleden nog onvoldoende waren. Volgens Rutte is het belangrijk dat er harde waarborgen komen. Griekenland moet voor woensdag vier wetten aannemen over onder meer btw-maatregelen en pensioenhervormingen.
Verder moet Griekenland akkoord gaan met een aanscherping van voorstellen die eerder deze maand zijn gedaan. Het gaat daarbij vooral over de privatisering van de energiemarkt en de modernisering van de arbeidsmarkt.
Tot slot staat in het pakket dat Griekenland staatsbezittingen moet verkopen door een onafhankelijke autoriteit. De opbrengst van die bezittingen moet op termijn oplopen naar 50 miljard euro. Daarmee kan de Griekse staatsschuld worden afgebouwd, zei Rutte.
Dijsselbloem: vertrouwen was de belangrijkste zaak
Tusk: noodscenario voor Griekenland afgewend
'Agreekment'
"We kunnen zeggen dat we na 17 uur onderhandelen tot een 'agreekment' zijn gekomen", zei EU-president Tusk. Griekenland moet fors hervormen. In ruil daarvoor stellen de geldschieters de komende drie jaar tussen de 82 en 86 miljard euro beschikbaar via het Europese noodfonds ESM. .
Eurogroep-voorzitter Dijsselbloem zegt dat het Griekse parlement voor woensdag akkoord moet gaan met het plan. Ook moet het parlement "de eerste punten uit het plan bekrachtigen". Dijsselbloem gaf geen details, maar vannacht ging het vooral over een nieuw btw-stelsel en een verhoging van de pensioenleeftijd.
Zolang het Griekse parlement niet akkoord gaat met het plan, komt er ook geen geld voor Griekenland, zei Dijsselbloem.
Beurzen reageren positief op akkoord
De AEX opende ruim een procent hoger dan afgelopen vrijdag. De futures, de indicaties van de voorhandel, stonden een half uur voor opening nog een half procent in de min. De beurzen van Londen, Parijs en Frankfurt noteren plussen van een tot 2 procent.
Joris van Poppel: overeenstemming over onderpand en IMF
Financiële hulp op korte termijn
De ministers van Financiën komen snel bij elkaar om te bespreken hoe er op de korte termijn financiële hulp wordt geregeld voor Griekenland. Dat twittert de EU-president Donald Tusk.
Persconferentie: briefing over eurotop Brussel
Volg de persbriefing over de eurotop in Brussel live op NPO Nieuws.
Joris van Poppel: er is een akkoord
EU-voorzitter Tusk: unaniem akkoord over Griekenland
Ook premier Muscat van Malta bevestigt deal
'Sombere sfeer in Griekenland'
Met een schok werd correspondent Conny Keessen wakker in haar appartement in Athene. "Mijn eerste gedachte was: leef ik nu in een land zonder euro?" Ze was niet de enige die zich dat afvroeg. "Ik heb direct de tv aangezet. Net als veel van mijn buren, hoorde ik vanuit mijn appartement."
Er heerst een sombere sfeer in het land, zegt Keessen in het NOS Radio 1 Journaal. "Mensen zijn angstig, pessimistisch, verward. Ze proberen te begrijpen wat er op hen af komt: een bezuinigingspakket dat nog zwaarder is dan het pakket dat ze ruim een week geleden in het referendum nog hebben afgewezen."
Regeringsleiders weer bijeen
Het lijkt erop dat er een akkoord is in Brussel. Correspondent Joris van Poppel twittert dat de regeringsleiders nu weer plenair gaan vergaderen.
Volgens België is er een akkoord
Einde in zicht?
President Dalia Grybauskaitė van Litouwen heeft de eurotop verlaten. Volgens haar is het "bijna klaar".
Nederland mag Slovenië vertegenwoordigen
De Sloveense premier heeft andere verplichtingen en daarom mag premier Rutte Slovenië vertegenwoordigen bij de onderhandelingen.
Griekse krant: Duitsland vernietigt Europa opnieuw
De Griekse kranten kiezen voor harde koppen als 'Jullie verdrinken ons land' en 'Duitsland vernietigt Europa opnieuw'. Een kleinere krant kopt zelfs 'Griekenland in Auschwitz'.
Joris van Poppel: nog steeds geen doorbraak
Tsipras wil niet verder met IMF
De Griekse premier Tsipras wil niet dat het IMF nog betrokken blijft bij de onderhandelingen. Dat twittert Ryan Heath, correspondent van Politico.
Opnieuw een schorsing
De Maltese premier Muscat zegt dat opnieuw is geschorst voor de "finale consultaties". De regeringsleiders onderhandelen sinds 16.00 uur gistermiddag.
En onze correspondent gaat nu ook even plat
Het was een héle lange nacht in Brussel
De journalisten bij de eurotop moesten lang wachten. En dat doen ze nu dus nog steeds.
Ze zijn weer begonnen
De regeringsleiders zijn weer plenair bij elkaar. Volgens bronnen in Brussel zijn er nog twee breekpunten. Tsipras, Tusk, Merkel en Hollande hebben urenlang onderling gesproken.
Lees meer: Eurotop praat verder over compromis
Ze gaan zo plenair verder
Delegaties horen dat de regeringsleiders zometeen weer met z'n allen verder vergaderen. Er ligt een compromisvoorstel op tafel, meldt een woordvoerder van EU-president Tusk.
Nog niet plenair verder
Niet iedereen kan wakker blijven
De CNN-journalist Richard Quest maakte deze foto in de persruimte.
Plenaire vergadering om 2 uur verder
De plenaire vergadering van de regeringsleiders van de eurolanden gaat om 2 uur weer verder.
'Up to 50' in plaats van 50
Griekenland moet in het plan waarover gesproken wordt, voor 50 miljard euro aan staatsbezittingen aanwijzen en die in een Europees fonds storten om zijn schuld te kunnen afbetalen. Nu lijkt daar een iets mildere variant voor in de maak te zijn: 'up to 50', dus maximaal 50 miljard. De vraag is of de Griekse premier Tsipras deze formulering beter vindt. En of bijvoorbeeld het IMF ermee kan leven.
Gaat nog uren duren...
En af en toe horen we hoe het in de vergadering van de regeringsleiders verloopt. Het komt nu aan op belangrijke en duidelijke formuleringen in een verklaring. Premier Rutte hamert volgens bronnen op garanties over het behoud van eerdere hervormingen. En de vraag is hoe de betaling van 7 miljard euro, die Griekenland op 20 juli moet doen, gedaan wordt.
Waarom wordt er opnieuw geschorst?
Verbijstering
Bij regeringspartij Syriza van premier Tsipras wordt met verbijstering gereageerd op de harde eisen die de Eurogroep stelt aan Griekenland, eisen waaraan het land bijna niet kan voldoen.
Betoging in Athene
Een deel van de Griekse bevolking wil niets meer weten van bezuinigingen en de euro. Ze gingen de straat op om te betogen voor een Grexit.
Nieuwe hashtags al veel gebruikt
Grieken roepen hun premier ermee op om de Eurotop te verlaten. #TsiprasLeaveEUSummit .
Tweede schorsing wordt gebruikt voor opstellen verklaring
De regeringsleiders zijn met de stofkam door het voorstel gegaan en de tweede break van de avond zou worden gebruikt om een verklaring op te stellen.
Tweede schorsing, volgens de premier van Malta
Hij twittert dat de vergadering van de regeringsleiders weer onderbroken is voor bilateraal overleg.
Pakket voor Griekenland alom gezien als snoeihard
"Het is een buitengewoon streng pakket", zegt NOS-correspondent Arjan Noorlander vanuit Brussel. "Er worden heel veel toezeggingen van de Grieken verwacht, misschien wel onrealistisch veel toezeggingen, en het moet ook nog eens binnen drie dagen geregeld zijn."
'Tsipras gaat de rebellen in z'n partij eruitwerken'
Binnen Syriza heerst forse weerstand tegen nieuwe bezuinigen. Die tegenstanders zal Tsipras eruit moeten werken, zegt de Griekse krant Ekathimerini.
'Elke dag duikt Griekenland miljarden verder de diepte in'
De druk om eruit te komen is enorm, zegt correspondent Arjan Noorlander. "Elke dag dat de banken dichtblijven verliest Griekenland ongeveer 2 miljard euro. Tsipras wil daarom een oplossing en geen nieuw huiswerk. Maar de onderhandelingen verlopen uiterst moeizaam."
Schauble verlaat aparte vergadering
Tegelijkertijd met de vergadering van de regeringsleiders van de eurolanden, vergaderen sommige minister van Financiën nog apart. De Duitse, Griekse en Franse ministers zaten bijeen maar de Duitser Schauble zou die vergadering hebben verlaten. De andere twee vergaderen door.
Hoe zijn we hier terechtgekomen?
Nieuwsuur legt uit wat er mis ging tussen Griekenland en de andere eurolanden en waardoor er nu een Grexit dreigt.
Correspondent Arjan Noorlander: een Grexit later deze week kan ook nog
Een aparte sfeer bij de Eurogroep gisteren
Langzaam maar zeker komen details over de sfeer in Brussel naar buiten. Die is af en toe om te snijden, zo zeggen sommige bronnen. Vooral minister Schauble van Duitsland zou gisteren in de Eurogroep flink tekeer zijn gegaan.
'Grieken zien privatiseringen niet zitten'
Griekse bronnen in Brussel laten doorschemeren dat ze het plan om 50 miljard euro op te halen door staatsbezit te verkopen niet zien zitten.
De tafelschikking: waar zit Tsipras?
De regeringsleiders hebben gedineerd. Hier kun je zien wie naast wie zat.
Wachten op de eurotop: journalisten maken grappen...
Onvermijdelijk: lang wachten leidt tot galgenhumor onder de journalisten in Brussel.
De beurs gaat fors lager openen, voorspelt persbureau Bloomberg
Veel draait vanavond om het woord ´vertrouwen´.
De Grieken voelen zich in de steek gelaten
Hollande voelt broederschap en filosofische band met Grieken...
...en Merkel wil een historische fout vermijden
Hier praten ze over vanavond
De ministers van Financiën hebben vanmiddag een voorzet gegeven. De regeringsleiders moeten het vanavond afmaken. Niet alle voorwaarden die aan Griekenland worden gesteld zijn nieuw. Wel worden verschillende aanvullende stappen van Athene gevraagd, waarvan sommige in heel hoog tempo (lees: de komende dagen) moeten worden gezet.
Besprekingen eurotop herstart
De Economist werkt alvast een somber scenario uit
Rond 20 uur weer plenair
Na een uurtje in kleine groepen te hebben vergaderd, gaan de regeringsleiders rond deze tijd weer met z'n allen aan tafel.
Wie staat waar in Europa als het om Griekenland gaat?
De tol van de afgelopen weken
'Tsipras zal het nog moeilijk krijgen om in eigen land steun te krijgen'
'Merkel, ik smeek u: geef Tsipras nog een kans'
Gewone Grieken wachten in spanning af of hun land nog een reddingsboei krijgt toegeworpen. Een verslag van Eva Wiessing.
Amerikanen volgen de ontwikkelingen in Brussel nauwlettend
De Amerikaanse regering volgt de ontwikkelingen rond Griekenland op de voet. Ook sommige Amerikaanse media doen uitgebreid verslag. Zoals de New York Times het zegt: "Waarom een Griekse redding van belang is".
Een apart overleg in kleine kring
De Griekse premier Tsipras zit even apart met president Hollande, bondskanselier Merkel en voorzitter van de Europese Raad Donald Tusk. Ook de nieuwe Griekse minister van Financiën, Tsakalotos, is erbij.
De NOS maakt extra lange uitzendingen op NPO1, NPO Nieuws en Radio1 in verband met de onderhandelingen over een reddingspakket voor Griekenland.
Voorstellen Eurogroep circuleren op internet
In de perszaal in Brussel gaan de voorstellen van de Eurogroep aan de regeringsleiders rond. Een Spaanse journalist heeft ze op Twitter gezet.
Griekenland zet zich schrap voor nieuw politiek tumult
Volgens de krant The Guardian zal het niet lang duren of het knalt weer flink in de Griekse politiek. Mogelijk maandag al zou premier Tsipras z'n kabinet moeten omgooien. En de krant sluit niet uit dat er dit najaar al nieuwe verkiezingen komen.
'Ik hoop dat ze Griekenland niet zo hard aanpakken'
'Volgende week weer een eurotop'
Volgens correspondent Arjan Noorlander ligt er een voorstel waarin Griekenland op zes hoofdpunten aanvullende stappen moet zetten. Daarbij gaat het om bekende thema's zoals nieuwe wetten op het gebied van de btw en pensioenen en het beperken van de overheidsuitgaven, maar ook het instellen van een onafhankelijk statistiekbureau en het versnellen van juridische procedures.
Het land moet 50 miljard euro in een fonds storten om zijn staatsschuld af te betalen en het Griekse parlement moet nog deze week instemmen met de maatregelen. Als dat allemaal lukt, kan Athene aanspraak maken op een overbruggingskrediet van 7 miljard euro.
Dijsselbloem: nu is het aan de regeringsleiders
In Brussel is de bijeenkomst begonnen van de regeringsleiders van de eurolanden. De Eurogroep, het overleg van de ministers van Financiën onder leiding van minister Dijsselbloem, is afgerond. Nu zijn de regeringsleiders aan zet.
Zo zitten de regeringsleiders bij elkaar
EU-voorzitter Donald Tusk twittert een foto uit de vergaderzaal.
Hier vergaderen de regeringsleiders nu over
Time: zou u zich redden met 60 euro per dag?
Het gezaghebbende blad Time plaatst z'n lezers even in de schoenen van gewone een Griek.
Premier Renzi: als we zo doorgaan verliezen we vertrouwen van de burgers
Premier Renzi van Italië wil absoluut dat er vanavond een akkoord komt. Voor de Grieken, maar ook voor de andere eurolanden. "Als dit zo doorgaat verliezen we het vertrouwen van de Europese burgers."
Eurogroep uiteen: er zijn nog altijd lastige kwesties, zegt Dijsselbloem
Volgens Eurogroep-voorzitter Dijsselbloem zijn er nog behoorlijk wat hordes te nemen voordat er een akkoord is over een reddingsplan voor Griekenland.
Hoe gaat dat eigenlijk, onder journalisten bij een Europese Top?
NOS- en NRC-collega Tijn Sadée schreef er een blog over. Over the Top...
Eurogroep-ministers zijn klaar, nu is het aan de regeringsleiders
De woordvoerder van minister Dijsselbloem meldt het einde van de vergadering van de Eurogroep.
Ministers van Financiën nog niet klaar, de regeringsleiders zitten al klaar
De vergadering van de Eurogroep loopt uit, terwijl de regeringsleiders al klaar zitten voor hun overleg.
President Hollande: Frankrijk wil er alles aan doen om tot akkoord te komen
Anders dan Duitsland wil Frankijk wel alles op alles zetten om tot een akkoord met de Grieken te komen. President Hollande: "Het gaat niet alleen om de toekomst van Griekenland, het gaat om de toekomst van Europa."
Juncker: Ik zal tot de laatste milliseconde vechten voor een deal
Voorzitter van de Europese Commissie Jean-Claude Juncker wil alles uit de kast halen om toch tot een akkoord te komen. "Ik zal tot de allerlaatste milliseconde blijven vechten voor een deal", zo zei hij bij het binnengaan van de vergadering van de EU-regeringsleiders zojuist in Brussel.
Hollande: alles gericht op een akkoord vanavond
De Franse president is bij aankomst redelijk optimistisch: "Frankrijk zal er alles aan doen om vanavond tot een akkoord te komen."
Bondskanselier Merkel: geen akkoord tegen elke prijs
Bij aankomst in Brussel voorziet bondskanselier Merkel moeilijke onderhandelingen. "We willen geen akkoord tegen elke prijs. Het gaat hier om de toekomst van Griekenland én die van Europa. Of het gaat lukken? Dat zullen we zien."
Tsipras: akkoord vanavond mogelijk als iedereen dat wil
De Griekse premier Tsipras is net aangekomen in Brussel bij de Eurotop. Hij zegt dat een akkoord vanavond mogelijk is als alle partijen dat willen.
Rutte: bereid om te kijken naar hulp voor Grieken
Premier Mark Rutte is aangekomen voor de eurotop in Brussel. Tegen journalisten zei hij dat Nederland bereid is te kijken naar een hulpaanvraag van de Grieken. "Maar dat kan alleen als de Grieken de noodzakelijke maatregelen nemen om op eigen benen te staan." Die maatregelen moeten ook controleerbaar zijn en de Grieken moeten ze daadwerkelijk uitvoeren.
Of er daadwerkelijk een nieuw steunpakket voor de Grieken komt kon hij niet zeggen. "We zijn aan het begin van het proces en moeten eerst zien of Europa bereid is om te onderhandelen over een nieuw steunprogramma."
De onderhandelingen zouden volgens Rutte nog lang kunnen duren. "Maar ik denk dat ik ook voor u spreek als dat niet op voorhand een doel is."
Premier Rutte wordt verwacht in Brussel
Hij zal rond 14:30 uur aankomen. Volg hier live de aankomst.
'Eurogroep komt met aanvullende eisen voor Grieken'
Persbureau Reuters heeft een lijst gepubliceerd met voorstellen die nu in de Eurogroep besproken zouden worden. De lijst bevat extra eisen die Europa aan de Grieken zou stellen. De voorstellen zijn gisteravond al opgesteld, zegt Reuters, en kunnen nog veranderen. Ze zouden de basis zijn van wat vandaag besproken wordt.
Lees hier de lijst met voorstellen die Reuters heeft gezien.
Correspondent Arjan Noorlander verwees eerder ook al naar een lijst met voorstellen van de Eurogroep waaraan de Grieken de komende weken moeten werken.
Waarom worden de Grieken gewantrouwd?
Vertrouwen terugwinnen, daar draait het vooral om in de gesprekken van de Eurogroep over Griekenland. Maar waarom worden de Grieken zo gewantrouwd?
Bij de Grieken overheerst de onzekerheid
Bij de Griekse bevolking stijgt het gevoel van onzekerheid met de dag. Na het uitblijven van een deal gisteren, moeten de Grieken maar afwachten hoe de toekomst van hun land in de eurozone eruit gaat zien.
Maar, twittert verslaggever Ireen Oostveen, voor wie denkt dat de Grieken alleen maar peinzen... Het is vandaag ook gewoon familiedag in Athene.
'Eurogroep werkt aan to-do lijst voor de Grieken'
De ministers van Financiën werken aan een lijst met punten waarop de Grieken stappen moeten zetten, zegt correspondent Arjan Noorlander. De Grieken zullen weken nodig hebben om dat uit te voeren. De eurotop zal volgens Noorlander vanmiddag daarom gaan over het verlenen van een overbruggingsfinanciering.
'Hou de Grieken in de euro'
Zowel de Luxemburgse minister van Buitenlandse Zaken Asselborn als de France Socialistische regeringspartij dringen aan op een akkoord met de Grieken. Beide partijen waarschuwen voor de gevolgen die een 'Grexit' met zich mee zou brengen en uiten kritiek op de het Duitse standpunt. De Duitsers hebben weinig vertrouwen meer in de Grieken en zijn sceptisch over een deal.
Volgens Asselborn stevent Duitsland af op een conflict met de Fransen. "Dat zou een catastrofe voor Europa zijn", zei hij tegen de Duitse Krant Sueddeutsche Zeitung.
Achter de coulissen van de Eurogroep
De ministers van Financiën vergaderen druk over een deal met de Grieken. Maar wat gebeurt er achter de schermen van die koortsachtige overleggen? De Franse krant Le Monde bracht het in beeld.
Ook zijn er beelden verschenen van de laatste momenten voor het overleg van start ging.
'Het is geen spel dat ze in Brussel spelen'
In Brussel worden geen spelletjes gespeeld, zegt correspondent Arjan Noorlander. Sommige ministers van Financiën hebben niet het mandaat om knopen door te hakken. Dat is aan de regeringsleiders, zegt Noorlander.
'Geen onenigheid in Finse regering'
De Finse premier Sipilä spreekt tegen dat er onenigheid is in zijn regering over een deal met Griekenland. "Absoluut niet. Op geen enkele manier. Jullie leven in een wereld van geruchten", zei hij tegen journalisten van onder meer AP in de Finse hoofdstad Helsinki. De regering zit volgens hem op een lijn. Hij deed uit 'tactische overwegingen' geen uitspraken over het standpunt ten opzichte van een deal met de Grieken.
Gisteren waren er signalen dat de Finnen een nieuwe deal met de Grieken niet zou steunen. Finse media berichtten daarover.
Het praten is begonnen
'Het gaat om het vertrouwen'
De ministers van Financiën zitten weer rond de tafel om te onderhandelen over Griekenland. Dat worden geen makkelijke gesprekken, zegt correspondent Joris van Poppel. "De onderhandelingen verliepen gisteravond bijzonder stroef", zegt hij. "Ondertussen zijn ze weer begonnen. De ministers die bij aankomst iets wilden zeggen maakten vooral duidelijk dat het erom gaat dat de Grieken het vertrouwen terugwinnen."
'Er is een basis voor een deal'
Eurocommissaris Moscovici hoopt op een deal met de Grieken. "Er is een basis om de onderhandelingen te starten, ik wil graag een akkoord. Er is een weg", twitterde hij.
Eurogroep van start
De Eurogroep is zojuist van start gegaan. Dat is het overleg met alle ministers van Financiën van de 19 landen die de euro gebruiken. Rond 16.00 uur volgt er een eurotop, waarbij de regeringsleiders van de eurolanden aanwezig zijn.
De EU-top die vanavond zou plaatsvinden met de leiders van alle 28 lidstaten van de Europese Unie gaat niet meer door, meldde EU-president Tusk vanmorgen.
Dijsselbloem is stil en 'er komt geen deal'
Eurogroep-voorzitter Dijsselbloem is zojuist aangekomen bij het overleg van de ministers van Financiën van de eurolanden. Hij zei niets.
Ook de Slowaakse minister van Financiën Kazimir kwam rond dezelfde tijd aan. Volgens hem wordt er vandaag geen deal gesloten met de Grieken. "We kunnen doorgaan met praten over wat voorwaarden, maar dat is ook echt alles. Er is een vertrouwensbreuk." De Griekse overheid heeft de afgelopen tijd maar wat gedaan, zegt hij.
Het zijn lange dagen in Brussel
'Niemand blokkeert een deal'
"Niemand blokkeert een Griekse deal", zei de Finse minister van Financiën Stubb voorafgaand aan het overleg met zijn collega's in de eurogroep. "Iedereen werkt hard om een oplossing te vinden.'' Gisteren werd duidelijk dat er onenigheid is in het Finse parlement over een nieuw noodpakket. In Finland zit de eurosceptische Finse Partij (voorheen de Ware Finnen) in de coalitieregering, maar Stubb denkt niet dat die uit de regering gaat stappen als de Grieken opnieuw steun krijgen.
Op een schaal van 1 tot 10, zitten de onderhandelingen volgens Stubb ergens tussen de 3 en 4 waar het gaat om het bereiken van een akkoord.
Ook de Italiaanse minister van Financiën Pietro Padoan zei bij aankomst dat hij vindt dat de Grieken met meer concrete voorstellen moeten komen.
'Grieken zijn pessimistisch'
Het is een spannend weekend, vooral voor de Grieken zelf. Verslaggever Eva Wiessing peilde de stemming onder de Grieken.
Sommige Griekse politici zijn in ook pessimistisch. Volgens een belangrijk lid van de Griekse Syriza-partij probeert Duitsland de Grieken te vernederen door nieuwe eisen op tafel te leggen. "Dit is een poging om Griekenland en de Griekse bevolking te vernederen of om de Griekse regering omver te krijgen", zei Dimitrios Papadimoulis, vice-voorzitter van het Europees Parlement zondagochtend tegen een Griekse televisiezender.
'Enorm veel pijnpunten overwinnen'
Het worden moeilijke onderhandelingen vandaag, zegt correspondent Joris van Poppel. "Er zijn enorm veel pijnpunten. De verschillen zijn misschien wel onoverbrugbaar. Een aantal Europese landen heeft weinig tot geen vertrouwen meer in de Grieken." Onder meer de Finnen lieten gisteravond weten dat er mogelijk geen steun komt voor een nieuw noodpakket. In Finland gaat het debat daarover verder, meldt de Finse correspondent Maria Stenroos:
EU-top afgelast
De EU-top, het overleg tussen alle EU-landen, gaat vanavond niet door. De eurolanden gaan door tot er een akkoord is.
Brussel bereidt zich voor
De politici die in Brussel bijeen zijn, bereiden zich voor op de gesprekken die om 11.00 uur beginnen. Zo ook de Finse minister van Financiën, Alexander Stubb.
'Het waren zeer felle en heftige debatten'
Correspondent Joris van Poppel blikt terug op gisteren en kijkt vooruit naar het overleg dat straks begint.
Bijeenkomst na bijeenkomst
Vanmorgen om 11.00 uur komt de Eurogroep weer bijeen. Om 16.00 uur volgt als het goed is een bijeenkomst van regeringsleiders van de negentien eurolanden. Daarna om 18.00 uur vergaderen de leiders van alle EU-lidstaten over Griekenland.
Dijsselbloem: nog grote problemen op tafel
Volgens de voorzitter van de Eurogroep liggen er nog grote problemen op tafel die voorlopig niet zijn opgelost, zei hij gisteravond nadat de onderhandelingen waren opgeschort.
Extra journaals
Vanaf 09.00 uur is er op NPO 1 en NOS.nl elk uur een extra Journaal over de Griekse schuldencrisis en het overleg in Brussel.
Opnieuw overleg na 'sombere stemming'
In Brussel wordt vandaag opnieuw koortsachtig overlegd over de toekomst van Griekenland. De komende dag moet blijken of de voorstellen die de Grieken donderdag indienden voldoende zijn voor nieuwe noodsteun voor het land.
In dat voorstel van Griekenland staat onder meer dat de btw in veel sectoren omhoog gaat en dat de pensioenen worden hervormd, de pensioenleeftijd gaat volgens de plannen van 57 naar 67 jaar. Grote vraag is of de Griekse voorstellen de Eurogroep kunnen overtuigen.
In aanloop naar de gesprekken lieten de geldschieters (het Internationaal Monetair Fonds, de Europese Commissie en de Europese Centrale Bank) zich positief over de plannen uit. In de loop van de dag werd de stemming somber. Zo zei de Duitse minister Schäuble dat Griekenland in een situatie zit die weinig perspectief biedt en is er mogelijk geen Finse steun voor een nieuw noodpakket.
Als zo'n noodpakket er niet komt, is de chaos compleet in Griekenland, zegt verslaggever Eva Wiessing.
Kijk verder: Er is geen plan-B in Griekenland