Eurogroep-voorzitter Dijsselbloem staat na schorsing van het overleg de pers te woord
NOS Nieuws

Eurogroep geschorst: 'Er liggen nog grote problemen'

De bijeenkomst van de ministers van Financiën in Brussel over de redding van Griekenland is na meer dan acht uur vergaderen tegen middernacht geschorst. De Griekse minister Evklidis Tsakalotos heeft zijn collega's er niet van overtuigd dat de hervormingsvoorstellen die hij heeft ingediend solide zijn en dat de Grieken de afspraken naar behoren zullen naleven. Alleen dan zijn de andere eurolanden bereid om Griekenland voor nog eens tientallen miljarden van kredieten te voorzien.

De bijeenkomst wordt vandaag om 11.00 uur voortgezet. Om 16.00 uur volgt waarschijnlijk een bijeenkomst van regeringsleiders van de negentien eurolanden. Als die de Griekse voorstellen afwijzen, volgt een top met de leiders van alle 28 EU-lidstaten om de gevolgen voor heel Europa te bespreken.

Eurogroep-voorzitter Jeroen Dijsselbloem sprak na afloop van een diepgaande discussie over de voorstellen, geloofwaardigheid en vertrouwen. Die discussie is niet afgerond. "Er liggen nog grote problemen op tafel die voorlopig niet zijn opgelost."

Dijsselbloem over schorsing Eurogroep

Vertrouwen

In de aanloop naar het overleg was er nog optimisme, omdat bronnen meldden dat de Griekse voorstellen er op het eerste gezicht goed uitzagen. In de loop van de dag werd de stemming somber. Onder meer de Duitse minister van Financiën Schäuble was voorafgaand aan de bijeenkomst weinig hoopvol. Uit zijn woorden en die van een aantal collega's bleek dat de Griekse kwestie nu vooral een vertrouwenskwestie is. Zullen de Grieken de afspraken wel nakomen?

Daarnaast schieten de voorstellen vermoedelijk inhoudelijk tekort. De eurolanden willen gedetailleerde afspraken maken en garanties dat de Grieken die ook nakomen. Dat is een groot probleem, omdat het Griekse parlement alleen de voorstellen steunt die eerder deze week door het kabinet van premier Tsipras naar Brussel zijn gestuurd.

Vanaf 09:00 uur zijn er extra journaals op NPO 1 en NPO Nieuws in verband met het overleg over Griekenland.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl