Overleg Griekenland gaat door tot er een besluit is
Het Europese overleg over de Griekse schuldencrisis gaat door tot er een besluit is. Dat zegt EU-president Donald Tusk.
Sinds 11.00 uur zijn de ministers van Financiën van de eurolanden bij elkaar om te praten over de Griekse problemen. Om 16.00 uur komen de regeringsleiders van de eurolanden bijeen in Brussel.
Daarna zouden ook de leiders van de andere EU-landen aanschuiven, maar dat overleg is afgeblazen.
Vertrouwen
Tusk werd vanochtend bijgepraat door Eurogroep-voorzitter Dijsselbloem. Gisteren werd er acht uur lang vergaderd om een oplossing te vinden voor de Griekse geldproblemen.
Eurogroep-voorzitter Dijsselbloem zei na afloop dat er nog grote problemen op tafel liggen, die voorlopig niet zijn opgelost. Volgens hem is er een diepgaande discussie gevoerd over de voorstellen, maar ook over geloofwaardigheid en vertrouwen.
Verschillen
De eurolanden zouden meer afspraken en garanties willen dat de Grieken hun beloftes nakomen. Als het niet tot een akkoord komt, komt een Grexit dichterbij. De Oostenrijkse minister Schelling zei vanochtend dat er nog grote meningsverschillen zijn. "Het overleg wordt elk uur moeilijker."
"Er komt geen deal vandaag", zei de Slowaakse minister van Financiën Kazimir over het overleg in de Eurogroep. "Er is een vertrouwensbreuk. De Grieken hebben de afgelopen maanden gedaan wat ze zelf wilden. Ze moeten gaan luisteren."
De Grieken moeten meer doen, zegt Pierre Moscovici, de eurocommissaris voor Economische en Financiële Zaken. De druk op de Grieken om de komende week al maatregelen door te voeren, neemt daarmee toe. "De wereld rekent op een stevig hervormd Griekenland, met een toekomst in de eurozone."
Ver weg
Een akkoord is "nog steeds erg, erg ver weg", zei de Finse minister Stubb vanochtend. Finland is een van de grootste tegenstanders van een nieuw reddingspakket. Op een schaal van 1 tot 10 zitten de onderhandelingen "ergens tussen de 3 en de 4", zei de minister.
Dijsselbloem gaf vanmorgen geen commentaar toen hij arriveerde voor de vergadering.
Vernederen
Volgens een belangrijk lid van de Griekse Syriza-partij probeert Duitsland de Grieken te vernederen door nieuwe eisen op tafel te leggen. "Dit is een poging om Griekenland en de Griekse bevolking te vernederen of om de Griekse regering omver te werpen", zei Dimitrios Papadimoulis, vice-voorzitter van het Europees Parlement zondagochtend tegen een Griekse televisiezender.
Duitsland zou hebben gevraagd om verdergaande bezuinigingsplannen van de Griekse regering. Komen die plannen er niet, dan zou Griekenland tijdelijk de euro uit moeten.
Catastrofe
Dat zou een catastrofe zijn voor Europa, zegt Asselborn, minister van Buitenlandse Zaken van Luxemburg. "Als Duitsland het tot een grexit laat aankomen, leidt dat tot een diepgaand conflict met Frankrijk", voorspelt Asselborn. De Fransen doen er tot nu toe alles aan om Griekenland in de euro te houden.
De Grieken krijgen ook steun van Cyprus. Een vertrek van Griekenland uit de euro is geen optie, zei de minister van Financiën van Cyprus Georgiades vooraf aan het overleg. Volgens hem ligt er een goede basis voor een akkoord.