President Hollande en premier Tsipras in een onderonsje met Europese Commissie-voorzitter Juncker (op de rug gezien)
NOS Nieuws

Waarover praat Brussel vanavond?

De voorstellen die de ministers van Financiën van de eurolanden vanmiddag aan de regeringsleiders hebben voorgelegd staan in een document van krap vier A4'tjes. Het is eigenlijk een serie keuzemogelijkheden, waar de eurotop dus vanavond overeenstemming over moet bereiken.

Niet alle voorwaarden die aan Griekenland worden gesteld zijn nieuw. Wel worden verschillende aanvullende stappen van Athene gevraagd, waarvan sommige in heel hoog tempo (lees: de komende dagen) moeten worden gezet.

Bekende thema's

Het gaat om bekende thema's zoals nieuwe wetten op het gebied van de btw en pensioenen en het beperken van de overheidsuitgaven, maar ook het instellen van een onafhankelijk statistiekbureau en het versnellen van juridische procedures.

Griekenland moet verder voor 50 miljard euro aan staatsbezittingen aanwijzen en die in een Europees fonds storten om zijn schuld te kunnen afbetalen. Het Griekse parlement moet nog deze week instemmen met de maatregelen.

Overbruggingskrediet

Als dat allemaal lukt, kan Athene aanspraak maken op een overbruggingskrediet van 7 miljard euro dat het uiterlijk 20 juli nodig heeft. De kosten voor het totale steunpakket komen volgens de geldschieters uit tussen de 82 en 86 miljard euro.

De definitieve besluiten moeten genomen worden op een nieuwe eurotop, volgend weekend. Wat de regeringsleiders vanavond proberen is een principe-akkoord bereiken, zodat duidelijk is dat er een nieuwe ronde van onderhandelingen met Griekenland kan starten.

Tijdelijke 'Grexit'

Maar in de voorstellen staat ook nog altijd uitdrukkelijk de optie die de Duitse minister Schäuble gisteren heeft ingebracht: een tijdelijke 'Grexit' voor het geval er geen akkoord komt.

Wie staat waar in Europa als het om Griekenland gaat?

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl