Gisteren nam de voorzitter van de Tweede Kamer een bijzondere stap. De griffier kondigde in een urgente email naar alle leden van het Presidium - het bestuur van de Tweede Kamer - aan dat er nieuwe procedures komen voor de afhandeling van brieven van burgers. De reden: brieven van klokkenluiders die zich anoniem melden, worden tot nu toe ongeregistreerd vernietigd. Dat is de officiële procedure.
Anonieme brief
De voorzitter past de procedure aan nadat Nieuwsuur vragen stelde over een anonieme brief, gericht aan de Kamervoorzitter, die een belangrijke rol speelde in de onthullingen over de Teevendeal.
Tweede Kamerleden willen nu een debat met hun eigen Kamervoorzitter.
In januari kreeg Nieuwsuur een anonieme klokkenluidersbrief in handen, gericht aan de Kamervoorzitter. In de brief, gedateerd 10 november 2014, staan allerlei details over de Teevendeal, de deal die Fred Teeven als Officier van Justitie sloot met drugscrimineel Cees H..
Het zijn details waar de Tweede Kamer op dat moment al maanden bij herhaling om vraagt en die volgens minister Ivo Opstelten niet meer te vinden zijn.
De redactie van Nieuwsuur kan niet vaststellen of de brief daadwerkelijk is verstuurd of is aangekomen bij de Tweede Kamer. De zoektocht naar de schrijver van de brief, en naar bevestiging van de inhoud begint.
Exacte bedrag
Tijdens die zoektocht spreekt Nieuwsuur tal van justitiemedewerkers en ambtenaren van het ministerie van Justitie. En al lukt het niet om de opsteller te traceren, het lukt wel om alle gedetailleerde informatie uit de brief te verifiëren. Het lukt tijdens die zoektocht bijvoorbeeld om fouten uit de brief te halen, maar ook om het exacte bedrag zoals in de brief staat, te bevestigen.
Uiteindelijk verzamelt de redactie, los van de brief, alle gegevens van ‘het bonnetje van de Teevendeal’.
De Nieuwsuur-uitzending van maart dit jaar zet uiteindelijk het vertrek van Minister Ivo Opstelten en staatssecretaris Fred Teeven in gang. En op dit moment doet de commissie-Oosting onderzoek naar alle details rond de deal en hoe er in de Tweede Kamer mee is omgegaan.
Shredder
Maar de onzekerheden over de afzender en de verzending van de brief zelf blijven bestaan. Daarom legt Nieuwsuur, twee weken geleden, de brief alsnog in vertrouwen voor aan Kamervoorzitter Anouchka van Miltenburg. Dat levert geen antwoord op op de vraag of de brief ooit is verstuurd of is aangekomen.
De voorzitter laat Nieuwsuur weten dat ze de brief sowieso nooit heeft gezien. De schriftelijke reactie, een week na het voorleggen van de brief, luidt: 'De procedure is dat anonieme brieven door de shredder gaan.'
Na nieuwe vragen van Nieuwsuur besluit Van Miltenburg de procedure aan te passen. Maandag - in het jaarlijkse debat met de voorzitter - zal de Kamer vragen stellen over de zaak.