Brussel: Nederland moet ruim 4% vluchtelingen opvangen
De Europese Commissie (EC) wil dat vluchtelingen worden verdeeld over alle landen van de EU als er te veel migranten naar een lidstaat komen. Nederland zou dan volgens een door de commissie voorgestelde verdeelsleutel 4,35 procent van de immigranten moeten opnemen die de betreffende lidstaat in een noodsituatie mag doorsturen.
Het aantal mensen dat andere EU-landen moeten opvangen, wordt onder meer bepaald door het aantal inwoners van een land, het bruto nationaal product en het aantal mensen dat een land al opvangt. De plannen zijn een gevolg van de vele bootvluchtelingen die veelal vanuit Libië de Middellandse Zee oversteken. De meeste bootvluchtelingen komen in Italië, Malta en Griekenland aan. Die landen voelen zich alleen staan in de bootvluchtelingencrisis.
Top in juni
Het voorstel van de commissie werd in Brussel op een persconferentie over de Europese migratiestrategie bekendgemaakt door vice-voorzitter Frans Timmermans, buitenlandcoördinator Federica Mogherini en eurocommissaris Dimitri Avramopoulos van Migratie. Een woordvoerder van commissievoorzitter Juncker tweette daarna de verdeelsleutel.
De ministers van Buitenlandse Zaken overleggen maandag over de voorstellen; de regeringsleiders van de 28 EU-landen bespreken het plan van de commissie daarna op een top in juni.
Enkele uren voorafgaand aan de persconferentie liet de Britse minister van Binnenlandse Zaken al weten dat haar land niet mee zal doen. De plannen zouden economische vluchtelingen alleen maar aanmoedigen om naar Europa te komen.
Nederland
Het is voor het eerst dat er een noodsysteem wordt voorgesteld om lidstaten te helpen die te kampen hebben met een plotselinge toestroom van migranten uit een brandhaard zoals vastgelegd in artikel 78, lid 3. Eind dit jaar wil de commissie komen met een permanent systeem voor herplaatsing in noodsituaties die het gevolg zijn van een massale toestroom.
De commissie wil ook opvangplaatsen reserveren voor 20.000 mensen in acute nood buiten Europa die bescherming nodig hebben, zoals slachtoffers van de burgeroorlog in Syrië. Ook daar is een verdeelsleutel voor opgesteld. Nederland moet dan 3,66 procent van die vluchtelingen opnemen volgens de commissie, dat komt neer op 732 mensen. Daarvoor zal 50 miljoen euro beschikbaar zijn.
Frontex
Een ander voorstel is het versterken van de grensbewaking door onder meer het uitbreiden van de Europese organisatie voor grensbewaking Frontex. De capaciteit en de middelen worden verdrievoudigd. Er is 89 miljoen euro voor vrijgemaakt om de bewaking op de Middellandse Zee te verbeteren.
Ook worden er acties bij Libië overwogen om de mensensmokkelorganisaties aan te pakken en meer schepen met illegale immigranten tegen te houden of te onderscheppen. EU-buitenlandcoördinator Mogherini heeft daarvoor om een mandaat gevraagd van de VN. Er wordt in de Veiligheidsraad over overlegd.