Een eerder onderschepte boot met Afrikaanse migranten

'Bombarderen smokkelboten is niet de oplossing'

De Europese Unie wil met een militaire missie in Libië boten van mensensmokkelaars vernietigen. Er moet gericht jacht worden gemaakt op de boten waarmee smokkelaars vluchtelingen over de Middellandse Zee naar Europa sturen.

Het voorstel maakt deel uit van bredere EU-plannen om de vluchtelingenstroom over de Middellandse Zee in te dammen. De EU heeft een mandaat van de Verenigde Naties nodig om militaire actie toe te staan. EU-buitenlandchef Frederica Mogherini praatte vanmiddag de VN-veiligheidsraad bij over het plan.

Het plan heeft veel critici, onder wie de hoogleraar migratie Thomas Spijkerboer. In Nieuwsuur legt hij uit waarom de Europese Unie als het om de vluchtelingencrisis gaat, paniekvoetbal speelt.

'Bombarderen smokkelboten is niet de oplossing'

Aantal doden

Hoogleraar migratie Thomas Spijkerboer heeft bedenkingen bij de Europese pogingen om de crisis op de Middellandse Zee te bezweren. Volgens hem grijpt de EU, in een poging urgentie en daadkracht uit te stralen, te snel naar robuuste oplossingen, zonder dat ze eerst hebben gekeken naar de feiten.

Het lijkt er, volgens Spijkerboer, op dat verscherping van de grensbewaking er niet toe leidt dat mensen minder oversteken, maar dat routes worden verlegd.

Spijkerboer deed het afgelopen jaar onderzoek naar hoeveel vluchtelingen er overlijden bij de overtocht naar Europa. Een groep onderzoekers heeft in 800 kustgemeenten aan de Middellandse Zee op basis van overlijdensaktes het aantal doden in kaart gebracht. Morgen presenteert Spijkerboer een database van de afgelopen 25 jaar. Zo'n uitvoerig overzicht bestaat nog niet.

"De cijfers waren er al de hele tijd, maar Europese overheden vonden het niet nodig om ze te verzamelen. Dat is illustratief voor het gebrek aan belangstelling van Europa voor de feiten. Wij hebben het nu gedaan, maar de landen hadden dit zelf moeten doen", zegt Spijkerboer.

Actieplan

Eind april gingen de EU-ministers in Luxemburg akkoord met een actieplan dat de bootvluchtelingencrisis moet verlichten. Zo werd onder meer het budget voor grensbewaking en reddingsoperaties verdubbeld. Toen werd ook besloten gericht jacht te maken op mensensmokkelaars.

Het leeuwendeel van de vluchtelingen die de oversteek naar Europa wagen, vertrekt vanuit Libië. Het is chaos in het Noord-Afrikaanse land en mensensmokkelaars plukken daar de vruchten van. Vanuit heel Afrika komen mensen naar Libië om de oversteek te maken.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl