Een vluchtelingenschip uit Libië op de Middellandse Zee
NOS Nieuws

EU wil steun VN bij bestrijding Libische mensensmokkelaars

EU-buitenlandcoördinator Mogherini heeft de VN om steun gevraagd voor de aanpak van mensensmokkelaars in Libië. Om mensensmokkel te bestrijden, moeten Europese marineschepen Libische wateren kunnen binnenvaren, vindt de Europese Commissie. Mogherini wil dat de VN-Veiligheidsraad daar toestemming voor geeft.

Correspondent Arjan Noorlander zei in het NOS Radio 1 Journaal dat vanaf die marineschepen helikopters kunnen opstijgen om boten die voor mensensmokkel worden gebruikt, al vroeg op te kunnen sporen en vernietigen. Zo zou het smokkelen van migranten over de Middellandse Zee naar Europa ontmoedigd moeten worden. "Het is een lastig plan", zegt Noorlander. "Hoe stel je vast of een bootje in een haven voor mensensmokkel is bestemd?"

Resolutie

Omdat de EU zelf geen zetel in de Veiligheidsraad heeft, is afgesproken dat Groot-Brittannië een resolutie zal indienen die uitvoering van het EU-plan mogelijk maakt. De verwachting is dat de VN-Veiligheidsraad die resolutie zal aannemen.

Mogherini zei verder dat de EU de oorzaken van het vluchtelingenprobleem in de landen van herkomst wil aanpakken en ook vluchtelingen wil blijven opnemen. Hoe dat precies moet gebeuren, wordt woensdag bekendgemaakt.

Bekend is al wel dat de Europese Commissie Zuid-Europese landen wil ontlasten en wil dat andere EU-landen meer asielzoekers opnemen. In totaal zou dat om 20.000 asielzoekers gaan, die nu in Zuid-Italië zitten. "Dat ligt heel gevoelig", zegt Noorlander. Groot-Brittannië en Nederland willen geen extra asielzoekers opnemen en ook Oost-Europese landen voelen er weinig voor.

Arabisch plan

Defensiedeskundige Ko Colijn zegt dat binnen de EU ook een plan circuleert om in Libië een veilig gebied te creëren, waar vluchtelingen tijdelijk worden opgevangen. Die oplossing is niet ideaal, omdat ook die zone onder vuur van milities kan komen te liggen. Ook bestaat de kans dat daar miljoenen mensen terechtkomen voor wie in Europa uiteindelijk geen plaats zal zijn.

Verder wijst hij erop dat op 18 mei Arabische landen bijeenkomen om een plan voor militaire interventie in Libië te bespreken. Deze landen zijn bang dat Libië uiteenvalt. Om dat te voorkomen willen ze ingrijpen ten gunste van soennitische regering in de havenstad Tobroek. Voor die bijeenkomst zijn ook Frankrijk en Italië uitgenodigd. "Dus mevrouw Mogherini moet eerst duidelijk maken voor welk initiatief zij eigenlijk opteert", zegt Colijn.

Federica Mogherini

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl