NOS Nieuws

Premier Renzi: we gaan van ramp naar ramp

'Het aantal doden blijft groeien'

Het nieuwste vluchtelingendrama op de Middellandse Zee heeft internationaal tot kritische en verbolgen reacties geleid. "Waarom reageert iedereen zo onderkoeld, terwijl we van ramp naar ramp gaan?", vraagt de Italiaanse premier Renzi zich af. Hij lijkt daarmee te verwijzen naar de beslissing van de Europese Unie om de grensbewakingsmissie Frontex voorlopig niet uit te breiden.

De Franse president Hollande heeft gebeld met Renzi. Hij vindt dat er meer boten en vliegtuigen moeten worden ingezet om dit soort rampen te voorkomen. "De strijd tegen mensensmokkelaars moet intensiever worden gevoerd. Het zijn terroristen, ze weten heel goed dat de bootjes onveilig zijn. Ze brengen honderden mensen in gevaar", zei Hollande.

Paus Franciscus heeft de internationale gemeenschap opgeroepen in beweging te komen. "De doden zijn mensen zoals wij, broeders van ons die een beter leven zoeken, mensen die honger hebben, vervolgd worden, gewond en uitgebuit zijn, slachtoffers van oorlogen. Ze zoeken een beter leven. Ze zoeken geluk." De paus riep de gelovigen op het Sint-Pietersplein op te bidden voor de doden van de scheepsramp.

'Iedereen kijkt weg'

Politieke uitspraken

Premier Joseph Muscat van Malta zei dat hij goede hoop heeft dat er nog veel mensen van het schip worden gered. Tot nu toe zijn 28 opvarenden gered door een Portugees koopvaardijschip. Muscat zegt dat Malta grote problemen heeft met de migratie, maar dat dat niet inhoudt dat mensen dan maar moeten doodgaan.

Malta en Italië voelen zich alleen staan in deze crisis, zei hij. Europa toont zich wel bezorgd, maar dat zijn politieke uitspraken.

"Er speelt zich een tragedie af in de Middellandse Zee en als de EU en de wereld hun ogen daarvoor blijven sluiten, zullen ze in de scherpste bewoordingen worden veroordeeld, net zoals in het verleden is gebeurd toen ze hun ogen sloten voor genocide", zei Muscat op een bijeenkomst van zijn partij. "Malta zal in ieder geval alles doen wat in zijn mogelijkheden ligt om zo veel mogelijk mensen te redden." Verder riep hij alle aanwezigen op tot een minuut stilte.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl