De 30-jarige Filipijnse Mary Jane Veloso is gespaard omdat er nieuw bewijs in haar zaak is aangeleverd.
NOS Nieuws

Acht executies Indonesië, Filipijnse vrouw gespaard

In Indonesië zijn acht ter dood veroordeelde drugscriminelen geëxecuteerd. Ze zijn omgebracht door een vuurpeloton in de gevangenis bij Cilacap op Java.

Een Filipijnse vrouw die ook ter dood gebracht zou worden, is voorlopig gespaard. Terwijl haar kist en grafkruis al klaarstonden, werd er nieuw bewijs aangeleverd in haar zaak. Ze heeft uitstel gekregen. Haar advocaat kan nu aan een nieuw proces werken.

Drugssmokkel

De alleenstaande moeder werd in 2010 op het vliegveld van Yogyakarta gearresteerd met 2,6 kilo heroïne in haar bagage. Ze heeft altijd volgehouden dat de drugs stiekem in haar tas waren gestopt.

Het uitstel van haar executie valt goed in Indonesië, zegt correspondent Michel Maas. Veel vrouwen kunnen zich met haar identificeren, omdat ze arm is en naar het buitenland ging om geld te verdienen.

Internationale druk

Slechts één van de geëxecuteerden kwam uit Indonesië. De rest kwam uit Nigeria, Ghana, Brazilië en Australië. Eerder vandaag kregen hun familieleden de mogelijkheid om afscheid te nemen van hun naasten.

Internationaal werd druk uitgeoefend op de Indonesische president Widodo om de executies niet door te laten gaan. Ook VN-secretaris-generaal Ban Ki-moon vroeg Indonesië tevergeefs om de vonnissen niet te voltrekken.

In januari werd de Nederlander Ang Kiem Soei in Indonesië geëxecuteerd, samen met vier buitenlanders en een Indonesische vrouw. In Indonesië zitten 130 mensen in de dodencel; van hen komt eenderde uit het buitenland. Onder hen is de Nederlander Siegfried Mets.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl