NOS Nieuws

Koenders: ook actie voor andere Nederlander Indonesië

Koenders: we staan er niet alleen voor

De Nederlandse regering zal er alles aan doen om te voorkomen dat een tweede ter dood veroordeelde Nederlander wordt geëxecuteerd in Indonesië. Dat zei minister Koenders in Brussel na afloop van een EU-vergadering.

In Indonesië is afgelopen weekend de Nederlander Ang Kiem Soei geëxecuteerd. Hij kreeg de doodstraf voor betrokkenheid bij de productie van xtc. Alle protesten van de Nederlandse regering en de persoonlijke bemoeienis van koning Willem-Alexander brachten Indonesië niet op andere gedachten.

Ook de andere Nederlander, Siegfried Mets, zit in de dodencel vanwege xtc. Hij werd in februari 2008 met vijf anderen aangehouden na een inval van de politie in een winkel bij Jakarta. Daarbij werden 600.000 xtc-pillen in beslag genomen.

Juridische procedures

Koenders zei in Brussel dat hij zich hard gaat maken voor Mets. Hij benadrukt wel dat er in deze zaak nog juridische procedures lopen. "Hij staat dus nog niet op de lijst om geëxecuteerd te worden."

De minister van Buitenlandse Zaken wil de druk op de Indonesische regering opvoeren. Daarmee wil hij zo veel mogelijk samenwerken met andere landen. "Dat is de EU, maar ook Brazilië en Australië", zei Koenders. Dit weekend werd er ook iemand geëxecuteerd uit Brazilië. Twee Australiërs zijn ter dood veroordeeld voor drugssmokkel.

Koenders zegt dat hij zal proberen de Indonesiërs op andere gedachten te brengen. "Hoe belangrijk de strijd tegen drugs ook is, de doodstraf is niet het geëigende middel."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl