Kamer wil onafhankelijk onderzoek naar 'Teevendeal'
Een ruime meerderheid van de Tweede Kamer wil dat een onafhankelijke commissie onderzoek gaat doen naar de Teevendeal. Wie de onderzoekscommissie gaat leiden en welke opdrachten en bevoegdheden de commissie krijgt, wordt later besloten.
In een motie van ChristenUnie-leider Slob staat "dat er nog vragen leven over aanleiding en achtergrond van de schikkingsovereenkomst tussen het Openbaar Ministerie en Cees H." De motie is ook ondertekend door VVD en PvdA.
Tijdens het debat over het aftreden van minister Opstelten en staatssecretaris Teeven werd duidelijk dat de oppositiepartijen geen genoegen nemen met de uitleg van premier Rutte en zijn plan voor een eigen onderzoek.
Nieuwe minister
Premier Rutte zei in het debat dat hij de voorkeur geeft aan een onderzoek door de nieuwe minister van Veiligheid en Justitie. Maar hij zal een onderzoek op verzoek van de Kamer niet tegenhouden.
Wat hem betreft moeten er nog allerlei zaken worden onderzocht, zoals de hoogte van het bedrag dat aan Cees H. is overgemaakt, of de Belastingdienst er terecht buiten is gehouden, of de baas van het Openbaar Ministerie wist dat de deal over 4,7 miljoen gulden ging, wie er heeft gelekt naar Nieuwsuur en wat de situatie op het ministerie van Veiligheid en Justitie is.
De opzet van het onderzoek en de onderzoekscommissie worden vergeleken met het onderzoek van de commissie-Davids naar het besluit van het kabinet-Balkenende I om politieke steun te verlenen aan de aanval in Irak in maart 2003.