Vanaf 19.15 uur beantwoordt premier Rutte de vragen van de Tweede Kamer

Oppositie verwijt Rutte gebrek aan regie

Premier Mark Rutte zegt dat oud-minister Ivo Opstelten zijn uiterste best heeft gedaan duidelijkheid te krijgen over de Teevendeal en dat hem dat aardig is gelukt. Maar de overgebleven vragen moeten beantwoord worden door de nieuwe minister van Veiligheid en justitie, zei Rutte vanavond in de Tweede Kamer.

Een ruime meerderheid van de Tweede Kamer wil dat een onafhankelijke commissie onderzoek gaat doen naar de Teevendeal.

Kritiek

De oppositie neemt geen genoegen met de uitleg van Rutte. CU-leider Slob: "Opstelten zal het nodige gedaan hebben om de feiten te achterhalen. Maar op het moment dat hij ze vindt, treedt hij af! Ik begrijp deze verdedigingslinie niet zo."

Rutte moest zich vanavond verdedigen tegen de kritiek van de oppositie dat hij te nonchalant met de situatie is omgegaan. "Mijn opmerkingen over Opstelten gaan over de bestuurder Opstelten. Mijn opmerkingen over 'de minister heeft een goed verhaal', daar bleek achteraf één fout in te zitten. Er bleek wel een systeem te zijn waar nog informatie in zat", zei Rutte.

Teeven

"Dat de zaak stinkt, is voor heel Nederland duidelijk", zei SP-leider Roemer vanavond. PVV-voorman Wilders vergeleek het ministerie van Veiligheid en Justitie met de Bermudadriehoek.

VVD-fractievoorzitter Zijlstra zei dat het voor hem niet vanzelfsprekend was dat ook Teeven aftrad. Volgens Zijlstra is Teeven uit loyaliteit met Opstelten opgestapt. "Dat lijkt mij gezien de situatie en alles wat eromheen heeft gespeeld begrijpelijk. Daar heb ik respect voor."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl