Het debat over de Teevendeal van minuut tot minuut
Rutte blikt terug: het ging echt niet om een bananenschil
Premier Rutte vindt niet dat minister Opstelten moest opstappen vanwege een kleine kwestie, namelijk het oude computersysteem van justitie, zegt hij na het debat. Hij heeft geen problemen met onafhankelijke onderzoek.
Het debat is voorbij
Volgende week wordt over de moties gestemd.
Rutte verzet zich niet tegen onafhankelijk onderzoek
Hij wil dat de onderzoeksopdracht nog breder wordt en dat een aantal punten die hij graag wil bekijken, ook aan de orde zal komen.
Tot 22.00 uur even geschorst
Na de kritische opmerkingen van de PVV, de Groep-Klein en Krol van 50Plus is het debat even geschorst.
VVD: niemand weet nog hoe het zit
Volgens VVD-fractievoorzitter Zijlstra weet, ondanks alle discussie, niemand hoe de deal precies is gegaan. "Wat is een beeld en wat is een feit?", vraagt Zijlstra zich af. Dus moet een onafhankelijk onderzoek een "ultieme poging"doen om alles boven water te krijgen." Hij zegt tot verbazing van oppositiepartijen dat zijn partij debatten toestaat.
Samsom: wat hebben we van de deal geleerd?
Samsom is positief over het debat. "Laten we hopen dat het makkelijker en duidelijker wordt als we criminelen geld afpakken..."
SGP: deze mist mag niet voortduren
De SGP-leider hoopt dat het onafhankelijk onderzoek duidelijkheid gaat geven.
Roemer hoopt op onafhankelijk onderzoek
De SP-leider sluit zich aan bij de kritiek van andere oppositiepartijen dat Rutte te gemakkelijk doet over de kwestie.
Pechtold: Rutte is van "niks aan de hand en doorhollen"
De D66-leider vindt het niet passen dat Rutte doet alsof de bewindslieden alleen moesten opstappen vanwege een computersysteem. Rutte moet zijn regierol nemen.
Wilders: Wat wist Teeven?
Dat is volgens de PVV-leider de belangrijkste vraag in de hele kwestie en daarom steunt hij de motie van het onafhankelijk onderzoek.
Bontes hoopt op snelle verkiezingen
Het Kamerlid is niet overtuigd door de uitleg van premier Rutte.
Rutte heeft geen reflectie op zijn eigen optreden
GroenLinks-leider Van Ojik begrijpt niet waarom Rutte niet scherper kijkt naar zijn eigen optreden.
CDA: Premier was blind voor een bananenschil
De premier heeft als enige In Nederland de bananenschil niet zien liggen, zegt Buma. Hij hoopt dat de premier zijn lesje heeft geleerd.
Verzoek om onafhankelijk onderzoek in te stellen
Slob van de ChristenUnie vindt het onbevredigend dat Rutte een onderzoek wil laten doen door de nieuwe minister. Hij komt met een motie voor een onafhankelijk onderzoek en dat wordt door een brede Kamermeerderheid ondersteund. Lees hier meer over het onderzoek.
Het debat wordt geschorst tot 21.15 uur
Om 21.15 uur begint de Tweede Kamer aan de tweede termijn van het debat.
Eén tot twee weken nodig voor vinden nieuwe minister
Minister Blok vervangt zoals bekend minister Opstelten en staatssecretaris Teeven. Minister Plasterk van Binnenlandse Zaken neemt op zijn beurt weer een aantal zaken waar van minister Blok voor Wonen, zo legt premier Rutte uit.
Wilders wil weten wat "de minister van dakpannen" af weet van terrorismebestrijding. Rutte vraagt of er met iets meer respect over ministers kan worden gesproken.
GroenLinks wil het debat schorsen na het nieuws over Cees H. in Nieuwsuur
Rutte noemt het nieuws over Cees H. "een berichtje in de media"
Nieuwsuur onthult dat Cees H. best de deal met Teeven bekend wil maken. Rutte noemt dat nieuws "een berichtje in de media" waar hij nu niet op wil reageren. Waarop Pechtold zegt: "Door die berichtjes in de media bent u gisteren twee bewindspersonen kwijtgeraakt."
Rutte: "Touché."
Cees H. wil deal best openbaar maken zegt hij tegen Nieuwsuur
D66-leider Pechtold leest voor tijdens het debat:
Cees H. heeft geen bezwaar tegen het openbaar maken van de deal tussen hem en het Openbaar Ministerie. H. zegt in een gesprek met Nieuwsuur dat hij niets te verbergen heeft en dat hij geen tegenprestatie heeft geleverd voor de 4,7 miljoen gulden die hij kreeg, zoals vandaag door meerdere bronnen werd gesuggereerd.
Op de vraag of oud-staatssecretaris Teeven, die de deal met H. in 2000 sloot als officier van justitie, details mag prijsgeven antwoordt H.: "Hij mag het van mij zeggen. Ik weet wat er is afgesproken". Teeven heeft nu nog een geheimhoudingsplicht.
Nieuwsuur sprak vanavond telefonisch met H. Die had nog niet gereageerd op de ophef die ontstond over de deal en het bedrag dat daarmee was gemoeid. De zaak kostte Teeven en minister Opstelten van Veiligheid en Justitie gisteravond de kop.
Buma: wil Rutte eerst eens nadenken?!
CDA-leider Buma ergert zich aan de manier waarop premier Rutte volgens hem, alle verantwoordelijkheid van zich afduwt. Terwijl hij in gevallen zaken weg lacht of doet of er niets aan de hand is. "Met Verheijen was niets aan de hand, een paar dagen later was hij weg. Opstelten heeft een goed verhaal, een paar dagen later treedt hij af.Wil Rutte eerst eens nadenken voordat hij in de media dingen zegt?"
"Ivo, Mark de getallen kloppen misschien niet"
Als staatssecretaris Teeven duidelijk was geweest over het bedrag dat was gemoeid met de deal met Cees H. , dan had minister Opstelten nooit af hoeven treden. Dit verwijt maakt PVV-leider Wilders aan Rutte. "Als Teeven had gezegd 'Ivo, Mark de getallen kloppen misschien niet' dan was Opstelten nu nog minister geweest."
Ook fractievoorzitter Van Ojik van GroenLinks vindt dat Rutte zich verschuilt achter 'het bonnetje' zelf en wat er toch uit het systeem kwam rollen, terwijl het wat Van Ojik betreft juist over de hoogte van het bedrag is gegaan.
Wilders vindt dat Rutte slecht heeft doorgevraagd
"Heeft Rutte ooit aan de heer Teeven gevraagd of het bedrag van 1,25 miljoen gulden klopt of dat het hoger is?" wil PVV-leider Wilders weten.
Rutte zegt dat hij zeer terughoudend is geweest in het stellen van vragen aan Teeven in zijn hoedanigheid van officier van justitie. "Veel van die zaken moeten geheim blijven."
Pechtold van D66 gelooft er niets van: "Hoe kan Teeven gisteren nog zeggen dat de Teevendeal een goede deal was, en vervolgens zeggen dat hij niet meer weet hoe die deal in elkaar zit?" Pechtold vindt dat Rutte als premier had moeten zeggen dat dit niet kon en dat dit geen houdbaar verhaal was in de Tweede Kamer.
Rutte herhaalt dat Opstelten niet is afgetreden door de hoogte van het bedrag, maar het feit dat er toch betalingsgegevens op het ministerie van Veiligheid en Justitie bleken te zijn.
CU-leider Slob: welk bedrag lag er in 2000 op tafel?
CU-leider Slob wil weten voor welk bedrag het college van Procureurs-Generaal toestemming heeft gegeven aan Teeven als officier van justitie om een deal te sluiten met de drugshandelaar Cees H.
Rutte zegt dat hij dat niet weet, en dat hij dus wil dat de nieuwe minister dit gaat uitzoeken.
Slob houdt een voorkeur voor een onafhankelijk onderzoek. Van der Staaij van de SGP wil dat sowieso wordt uitgezocht of de deal rechtmatig was, maar wat hem betreft kan waarnemend minister Blok dit ook onderzoeken.
Nieuwe minister moet het onderzoek gaan trekken, zegt Rutte
Premier Rutte vindt dat er nog allerlei zaken moeten worden onderzocht, zoals de hoogte van het bedrag dat aan Cees H. is overgemaakt, of de Belastingdienst er terecht buiten is gehouden, of de baas van het Openbaar Ministerie wist dat de deal over 4,7 miljoen gulden ging, wie er heeft gelekt naar Nieuwsuur en wat de situatie op het ministerie van Veiligheid en Justitie is.
Hij vraagt de oppositie eerst de onderzoeksaanpak van die nieuwe minister af te wachten, voordat de Kamer zelf met een onderzoek begint.
Buma: Rutte maakt het klein terwijl twee bewindslieden zijn opgestapt
CDA-leider Buma: "Ik verbaas me steeds meer over wat de premier zegt. Hij maakt het heel klein, terwijl er een minister en een staatssecretaris zijn opgestapt. De premier heeft het hele weekend domme dingen gezegd en de regie over de situatie verloren." Buma doelt daarbij op opmerkingen van Rutte dat Opstelten "een goed verhaal heeft" en dat hij de minister bleef verdedigen, terwijl is gebleken dat dat niet terecht was.
Rutte blijft erbij dat Opstelten zijn best heeft gedaan de feiten boven tafel te krijgen en dat pas dit weekend bleek dat de betalingsgegevens wel degelijk op zijn ministerie te vinden waren. "En dat was natuurlijk dodelijk."
Rutte: nieuwe minister van Justitie moet overgebleven vragen beantwoorden
Premier Rutte zegt dat oud-minister Opstelten zijn uiterste best heeft gedaan duidelijkheid te krijgen over de Teevendeal en dat hem dat aardig is gelukt. Maar de overgebleven vragen moeten beantwoord worden door de nieuwe minister van Veiligheid en Justitie, zegt Rutte.
De oppositie neemt daar geen genoegen mee. CU-leider Slob: "Opstelten zal het nodige gedaan hebben om de feiten te achterhalen. Maar op het moment dat hij ze vindt, treedt hij af! Ik begrijp deze verdedigingslinie niet zo."
Waar is het besluit genomen dat Opstelten moest aftreden?
CDA-leider Buma wil weten waar precies is besloten dat minister Opstelten moest aftreden. Premier Rutte zegt dat Opstelten zich dat maandag realiseerde toen de betalingsgegevens boven water kwamen op het ministerie.
Rutte: maar één fout
"Mijn opmerkingen over Opstelten gaan over de bestuurder Opstelten. Mijn opmerkingen over 'de minister heeft een goed verhaal', daar bleek achteraf één fout in te zitten. Er bleek wel een systeem te zijn waar nog informatie in zat", verdedigt premier Rutte zich tegen kritiek van de oppositie dat hij te nonchalant met de situatie is omgegaan.
Pechtold wil gespreksverslag van directeur generaal met Teeven
Maar premier Rutte zegt dat zo'n gespreksverslag er niet is. Er zijn wel "persoonlijke aantekeningen". D66-leider Pechtold stelt dat een dergelijk gesprek niet persoonlijk is en dat er dus ook geen sprake kan zijn van "persoonlijke aantekeningen".
Reconstructie NOS Journaal 18.00 uur: Teeven besloot zelf op te stappen
Staatssecretaris Teeven hoefde van de VVD niet op te stappen. Maar hij besloot dat hij niet kon aanblijven, toen minister Opstelten moest vertrekken vanwege de deal die hij in het verleden met drugscrimineel Cees H. sloot.
Oud-hoofdofficier van justitie Vrakking op Radio 1: Teeven is pootje gelicht
Oud-hoofdofficier van justitie Hans Vrakking zegt dat Fred Teeven "pootje is gelicht" door de onderwereld. "Absoluut, daar ben ik van overtuigd." Vrakking was in de tijd dat de 'Teevendeal' in de zomer van 2000 werd gesloten de baas van Teeven.
Vrakking vindt het merkwaardig dat er juist nu door advocaten "met het papiertje wordt gewapperd". "Na 15 jaar komt er ineens een advocaat met een bonnetje op de proppen. Teeven heeft door zijn loopbaan de nodige vijanden gemaakt", zei hij in het NOS Radio 1 Journaal.
50Plus-Kamerlid Krol: wat levert dit op voor het 'Hakkelaar-proces"?
Kamerlid Krol zegt dat staatssecretaris Teeven vermoedelijk een deal heeft gesloten met Cees H. om een "grotere vis" te vangen. "Hoe staat het nu met deze zaak?" wil hij van premier Rutte weten.
Thieme: liever met Opstelten en Teeven gesproken
Fractievoorzitter Thieme van de Partij voor de Dieren had liever met Opstelten en Teeven zelf gedebatteerd. Zij vindt het onjuist dat de twee oud-bewindspersonen de Tweede Kamer niet de kans hebben gegeven vragen aan hen te stellen over de deal en waarom de betalingsgegevens nu ineens wel boven tafel kwamen.
Zij sloot haar kritische inbreng af met de woorden: "En ik ben voorts van mening dat er een einde moet komen aan de bio-industrie."
Zijlstra: Teeven is de eerste die zou willen vertellen hoe het zit
Volgens fractievoorzitter Zijlstra van de VVD is oud-staatssecretaris Teeven de eerste die meer zou willen vertellen over de deal met crimineel Cees H. "Er zat gisteravond emotie achter bij Teeven. Dat was duidelijk te zien. Maar hij is gebonden aan geheimhouding."
Volgens Zijlstra gaat een extern, onafhankelijk onderzoek daar niets aan veranderen.
Zijlstra: Opstelten trad af vanwege de betalingsgegevens, niet vanwege het bedrag
VVD-fractievoorzitter Zijlstra benadrukt dat de enige reden waarom minister Opstelten is afgetreden het vinden van de betalingsgegevens op het ministerie is.
Hij zegt dat Opstelten niet is afgetreden omdat hij eerst zei dat de deal over 1,25 miljoen gulden ging, en na Nieuwsuur bleek dat het om 4,7 miljoen gulden ging.
Zijlstra: het zal altijd een raadsel blijven
Fractievoorzitter Zijlstra van de VVD legt zich erbij neer dat de waarheid over de deal nooit boven tafel zal komen. Zijlstra vindt dat de nieuwe minister van Veiligheid en Justitie de enige is die kan bepalen of er een nieuw onderzoek naar de kwestie moet komen. Die kan beoordelen of de geheimhouding een onderzoek onmogelijk maakt of niet.
"We kunnen ons de nootjes onderzoeken, maar als partijen zijn gebonden aan geheimhouding dan kunnen we daar niet omheen."
D66 en de ChristenUnie blijven van mening dat er een onafhankelijk onderzoek moet komen.
Oppositie wil onderzoekscommissie
De oppositiepartijen zijn bang dat als er geen onafhankelijke onderzoekscommissie op de zaak wordt gezet, er altijd vraagtekens zullen blijven bestaan over de 'Teevendeal'.
Volgens VVD-fractievoorzitter Zijlstra zijn er juridische belemmeringen die een volledig onderzoek naar de schikking met drugscrimineel Cees H. onmogelijk maken.
Van Ojik wijst erop dat Teeven gisteravond zelf nog heeft gezegd dat er niets mis is met de deal, maar dat de Tweede Kamer dat dan niet kan controleren. Van Ojik wil weten wat Zijlstra vindt van de deal.
Zijlstra: "Ik ga ervan uit dat 'ie kan. Maar ik weet niet of het een goeie deal is. De paar mensen die ervan weten zijn aan geheimhouding gebonden. De leidinggevende van het OM die toen in functie was heeft toestemming gegeven. Dat is wat ik weet."
PVV-leider Wilders valt Kamervoorzitter af
PVV-leider Wilders beschuldigde Kamervoorzitter Van Miltenburg ervan haar partijgenoot Zijlstra in het debat in bescherming te nemen door hem niet drie keer het woord te geven. Van Miltenburg neemt afstand van deze beschuldiging.
Oppositie verwijt VVD en PvdA tegenwerking
SP-leider Roemer: "Wij zijn als grote zeurders weggezet. De PvdA is jaren lang de politieke bodygard voor de bewindspersonen geweest."
D66-leider Pechtold : "Wij zijn geen forensische accountants, wij zijn een parlement. Het had allemaal sneller gemoeten."
Fractievoorzitter Zijlstra van de VVD:
"Laten we vaststellen dat 'het bonnetje' niet boven tafel is gekomen." Zijlstra vindt een printscreen van een oud systeem niet hetzelfde als 'echte' informatie over de betaling.
Denkt Zijlstra dat Teeven op de hoogte was van het bedrag van de deal en wist van de hele zaak, wil PVV-leider Wilders weten. "Ik weet niet of Teeven wist dat het toch om 4,7 miljoen gulden ging. Teeven is ook gebonden aan geheimhouding. En daar is hij heel straight in."
PvdA-leider Samsom: wij hebben de waarheidsvinding niet tegengehouden
Samsom ontkent dat zijn partij een debat over de kwestie heeft tegengehouden. D66-leider Pechtold stelt dat als de regeringspartijen VVD en PvdA hun zin hadden gekregen, het debat met Opstelten en Teeven niet was gegaan over 'het bonnetje'. "Dan was er nooit meer onderzoek gedaan, dat uiteindelijk tot de waarheid heeft geleid."
Dit ontkent Samsom. Hij zegt dat coalitiepartijen VVD en PvdA vorige week een snel debat wilden omdat de vertrouwensvraag op tafel lag over minister Opstelten, niet omdat ze het moeilijke debat er snel doorheen wilden drukken.
Pechtold vindt dat de PvdA de rechtsstaat geen goede dienst heeft bewezen.
Samsom: "Wij hebben geen dingen onder de pet gehouden. Wij hebben steeds vragen gesteld en daar kwam antwoord op. Wij kunnen er ook niets aan doen dat de betalingsgegevens pas dit weekend boven tafel kwamen."
SGP-leider Van der Staaij: aftreden begrijpelijk
SGP-leider Van der Staaij zegt nooit te zitten wachten op het aftreden van een bewindspersoon, daar ziet de SGP meestal niet een oplossing in, maar in dit geval is het te begrijpen.
Van der Staaij heeft ook kritische vragen over de hele gang van zaken met de betalingsgegevens die er eerst niet waren en toen toch wel.
SP-leider Roemer: premier Rutte te nonchalant
Wat zegt deze zaak over de minister-president en over het ministerie van Veiligheid en Justitie, wil SP-leider Roemer weten.
Roemer stoort zich aan "de nonchalante houding van de premier".
Hij wil ook meer weten over de deal. "Deelt de premier de opvattingen van Teeven dat het land gediend is met deze deal? Boeit het de minister-president niet of de bevolking en de Tweede Kamer de waarheid willen horen van een minister? Boeien miljoenendeals de minister-president niet?"
D66-leider Pechtold: heeft Rutte wel genoeg gevraagd?
"Maakte Rutte geen kardinale inschattingsfout?" Pechtold vindt dat premier Rutte teveel vertrouwen heeft gehad in zijn minister en staatssecretaris. Hij vraagt zich af of Rutte wel genoeg heeft gedaan om het naadje van de kous van de 'Teevendeal' te weten te komen.
"Waarom heeft Teeven niet gewoon de waarheid gezegd. Voor volk en vaderland?" Pechtold wil ook weten wat de rol is van Eerste Kamerlid Swagerman van de VVD die de 'Teevendeal' destijds ondertekende.
Pechtold zegt dat VVD en PvdA alle debataanvragen over dit onderwerp de afgelopen jaren hebben ondermijnd. "Een democratie onwaardig."
"Welke opdracht geeft u de nieuwe minister van Justitie om orde op zaken te stellen? En doet u dat zelf of moet de kamer dat voor u doen?"
Kamerlid Kuzu: persoonlijk drama voor Opstelten
"Wij gunnen hem niet deze aftocht." Over oud-staatssecretaris Teeven is het oordeel anders. "Het is voor de overheid niet goed zich in zo'n ethisch schemergebied te bevinden door te gaan onderhandelen met criminelen."
PVV-leider Wilders: Rutte is regie kwijt
"Wat een puinhoop. Wat een puinhoop ook op dat ministerie. Het lijkt wel de Nederlandse Bermudadriehoek. Alles raakt kwijt: het telefoontje met Van Rey, de witwasdeal met een crimineel en nu gelukkig ook de bewindslieden zelf. Niemand kan dit kabinet nog vertrouwen. Een bedrijf zou al honderd keer failliet zijn gegaan."
Wilders vindt dat premier Rutte de regie kwijt is. "Stap op met uw hele kabinet. Ga weer pindakaas verkopen of wat u ook maar wilt doen."
De PVV-leider vindt dat er vandaag nog een minister voor Veiligheid en Justitie benoemd moet worden gezien de terreurdreiging.
Kamerlid Bontes: het lijkt wel een nieuw seizoen van House of Cards
Kamerlid Bontes: "Rutte lijkt de regie over zijn kabinet kwijt te zijn. Het lijkt wel politiek cabaret. Hopelijk hebben we snel verkiezingen."
Fractievoorzitter Van Ojik van GroenLinks:
Van Ojik wil weten waarom premier Rutte afgelopen weekend nog achter Opstelten stond en Opstelten toch twee dagen later aftrad. Wat heeft premier Rutte gevraagd aan Opstelten en Teeven over de kwestie, wil Van Ojik weten.
"De beeldspraak van Teeven over 'Volk en vaderland' zou mijn stijl niet zijn", zegt Van Ojik over de passage uit de afscheidsverklaring van Teeven.
CDA-leider Buma: Rutte liet zich weer van zijn luchtige kant zien
CDA-leider Buma zegt dat het onterecht is gebleken dat premier Rutte vrijdag zei dat er niets aan de hand was. "Maar twee dagen later zijn Opstelten en Teeven toch afgetreden. Wat is er gebeurd tussen vrijdag en maandag?"
Het is volgens hem niet de eerste keer dat Rutte een zaak te luchtig opneemt.
"Ik hoop dat de premier zijn lessen uit deze onaangename kwestie leert. Deze premier moet tot tien tellen voor hij de media ingaat en niet te snel problemen weglachen."
ChristenUnieleider Slob: we hebben ook vragen over de 'deal'
"Wat is er gebeurd? Het bonnetje was zoek, en nu is het ineens gevonden", zegt ChristenUnie-leider Slob.
Slob wil het "echte verhaal" achter de deal van staatssecretaris Teeven weten. De vragen over wat Teeven precies heeft afgesproken en of dat wel volgens de regels was mogen niet boven de markt blijven hangen, vindt Slob.
Hij wil een onafhankelijke commissie die dit gaat onderzoeken.
Het debat begint om 16.30 uur. De oppositiepartijen in de Tweede Kamer hebben veel vragen aan premier Rutte
De Tweede Kamer debatteert met premier Rutte over de gang van zaken, die volgens de meeste oppositiepartijen geen schoonheidsprijs verdient. Eigenlijk stond er een debat met Opstelten en Teeven op de agenda. Een aantal fracties vindt het niet juist dat de twee bewindspersonen zijn opgestapt nog voordat zij verantwoording hebben afgelegd in de Tweede Kamer.
Van der Staaij van de SGP: "Het was staatsrechtelijk zuiverder geweest als zij dat na een debat hadden gedaan. Tegelijkertijd zien we in de parlementaire geschiedenis dat het heel vaak anders gaat."
Vragen vooraf van de fractievoorzitters
Premier Rutte heeft de voorzitter van de Tweede Kamer laten weten voor aanvang van het debat een verklaring te willen afleggen over het opstappen van Opstelten en Teeven.
De oppositiepartijen in de Tweede Kamer hebben veel vragen aan premier Rutte. PVV-leider Wilders zei voor aanvang van het debat dat hij hoopt dat Rutte in zijn verklaring aankondigt dat hij en het hele kabinet opstappen.
Premier Rutte komt de plenaire zaal van de Tweede Kamer binnen
De fractievoorzitters Wilders, Van Ojik, Samsom en Pechtold en Slob zitten klaar in de plenaire zaal. De cameramensen en fotografen maken plaatjes.
Grote inzet Opstelten en Teeven
Premier Rutte: Ivo Opstelten en Fred Teeven hebben zich de afgelopen vier en half jaar met grote inzet met hun ambt beziggehouden.
"Ik heb daar respect voor. Dank voor alles wat zij in de afgelopen jaren hebben gedaan." Premier Rutte noemt hun aftreden een groot verlies voor het kabinet.
"Opstelten en Teeven hebben het land veiliger gemaakt."
De voorzitter opent de vergadering
De premier gaat zijn verklaring afleggen.
"Wrang dat juist minister Opstelten moest aftreden"
Premier Rutte noemt het wrang dat juist minister Opstelten, "die zijn best heeft gedaan de gegevens boven tafel te krijgen" juist hierom moet aftreden.