Cultureel erfgoed is makkelijke prooi in oorlogsgeweld
Turkije vernietigde vannacht eigenhandig het mausoleum van Suleyman Shah, naar eigen zeggen om te voorkomen dat het complex in handen van IS zou vallen. Het graf van de grootvader van de stichter van het Ottomaanse Rijk lag in een enclave op Syrisch grondgebied. Wel zijn de resten van Suleyman in veiligheid gebracht.
Het is het zoveelste culturele erfgoed dat moet wijken voor de oorlog, die al jaren in de regio woedt. Andere eeuwenoude kunstschatten werden geplunderd of door IS ingenomen en vernietigd, omdat het in de ogen van Islamitische Staat ketterse uitingen zijn.
Zo vernietigde IS begin vorig jaar een eeuwenoude Byzantijnse mozaïek uit de zesde eeuw in het noordoosten van Syrië en verschillende Griekse en Romeinse standbeelden, meldt The Independent. De menselijke beeltenissen zouden in strijd zijn met hun religieuze overtuiging. Ook brachten ze vernielingen aan op een oude Romeinse begraafplaats nabij Aleppo.
In Irak maakte de terreurgroep het graf van de profeet Jonas met de grond gelijk. Volgens The Guardian verzuimden de strijders om heilige teksten, waaronder de Koran, uit de moskee te halen voor ze het vernietigden. De bevolking was daar woedend over.
Onvermijdelijk bij de gevechten is schade aan historische gebouwen. Zo raakte de Umayyad-moskee in de Syrische stad Aleppo zwaar beschadigd tijdens gevechten tussen het regeringsleger en de rebellen, net zoals de burcht uit de tijd van de kruistochten Krak des Chevaliers in het noorden van het land.
Ook de eeuwenoude stad Homs is vrijwel volledig verwoest door het oorlogsgeweld.
Bedreigd werelderfgoed
Eerder waarschuwde Unesco al voor ernstige schade aan historische plaatsen in Syrië. Daarom besloot de VN-organisatie zes plekken toe te voegen aan de lijst van bedreigd werelderfgoed: de Syrische steden Damascus, Basra en Aleppo en de kastelen Krak des Chevaliers, Fort Saladin en eeuwenoude dorpen in het noorden van het land.