Turkse militairen rijden door Kobani naar het mausoleum
NOS Nieuws

Syrië veroordeelt Turkse actie om mausoleum

Het Syrische regime heeft de Turkse operatie in het noorden van Syrië in felle bewoordingen veroordeeld. Damascus spreekt op de staatstelevisie van "flagrante agressie". Het houdt Turkije verantwoordelijk voor eventuele gevolgen.

Turkse troepen zijn gisteravond naar een Turkse enclave in Syrië gegaan om tientallen Turkse militairen te evacueren. Die bewaakten het mausoleum van Suleyman Shah, de grootvader van de stichter van het Ottomaanse Rijk. Zijn resten zijn in veiligheid gebracht en het complex is gesloopt.

'Turkije heeft nu de handen vrij om toch militair te gaan meedoen'

Consulaat

Volgens Syrië had de Turkse regering het Syrische consulaat in Istanbul geïnformeerd over de operatie. Maar Turkije heeft niet gewacht op toestemming van Syrië.

Turkije wilde naar eigen zeggen voorkomen dat het complex in handen van Islamitische Staat zou vallen. De terreurgroep heeft meerdere tombes opgeblazen in gebieden die zij in handen heeft.

Ongemoeid

Syrië beschuldigt Turkije ervan rebellengroepen in Syrië te steunen, onder wie IS. Dat IS deze tombe nog ongemoeid had gelaten, bewijst volgens Syrië dat IS en de Turkse regering sterke banden onderhouden.

Turkije haalt resten Suleyman Shah uit tombe

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl